Brčko: Vlada usvojila prijedloge odluka o stipendijama

Usvojeni Prijedlog odluke o kriterijima i načinu dodjele stipendija redovnim studentima za period 1.1.2019. do 30.9.2019. godine, kao i Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima. Na osnovu Odluke, dodjeljuje se 160 stipendija.

Šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović (Foto: Vlada BDBiH)

Piše: Dževad Turčalo

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je održala treći nastavak 63. redovne sjednice, na kojoj su usvojeni Prijedlog odluke o kriterijima i načinu dodjele stipendija redovnim studentima za period 1.1.2019. do 30.9.2019. godine, kao i Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima. Na osnovu Odluke, dodjeljuje se 160 stipendija, kako slijedi:

– Četiri stipendije studentima I godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su proglašeni učenicima generacije u školskoj 2017/2018. godini;

– 10 stipendija studentima I godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su za vrijeme četverogodišnjeg srednjeg obrazovanja imali prosjek ocjena 5,00, a srednju školu su završili u školskoj 2017/2018. godini;

– do tri stipendije studentima I godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su bez oba roditelja, a srednju školu su završili u školskoj 2017/2018. godini;

– do pet stipendija studentima s posebnim potrebama koji su prva ili viša godina studija;

– jedna stipendija studentu pripadniku nacionalne manjine koji je prva ili viša godina studija;

– 137 stipendija studentima druge i starijih godina studija.

Bit će dodijeljene stipendije u visini od po 200,00 KM mjesečno, što na godišnjem nivou iznosi 2.000 KM po studentu.

Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje, rekao je u izjavi za medije da će javni poziv za studente biti raspisan najdalje sljedeće sedmice.

„On će biti dovoljno dugo otvoren pošto znamo da slijede ljetne pauze i da fakulteti ne rade, kako bi studenti mogli izvaditi sve potrebne potvrde i aplicirati za stipendiju“, pojasnio je on.

U nastavku 63. redovne sjednice usvojen je Nacrt zakona o poslovnim zonama i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o ustupanju drvne mase osobama u stanju socijalne potrebe, porodicama sa djecom sa posebnim potrebama, korisnicima prava stalne osnovne novčane pomoći i korisnicima prava dodatka za njegu i pomoć od druge osobe.

Do konačne podjele, drvna masa će biti dodjeljivana prema spisku korisnika koji će sačiniti Odjel za zadravstvo i ostale usluge Vlade – Pododjel za socijalnu zaštitu – Centar za socijalni rad.

Vlada je održala i 77. vanrednu sjednicu, na kojoj je usvojen Elaborat o opravdanosti osnivanja u Brčkom visokoškolske javne ustanove Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka, navedeno je u saopćenju.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty two − twenty four =