Brčko: Vlada usvojila Prijedlog budžeta za 2019. godinu

  Gradonačelnik Siniša Milić napomenuo je da je riječ o krajnjem trenutku da Budžet bude upućen u skupštinsku proceduru, a da bi bio usvojen u skladu sa zakonom, jer, kako je istakao, privremeno finansiranje traje do 31. marta, što je određeno izmjenama zakona koje su usvojene prošle godine.

  Foto: Vlada Brčko distrikta BiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u nastavku 56. redovne sjednice danas je usvojila Prijedlog budžeta za 2019. godinu u iznosu od 221.501.155 KM i uputila ga u skupštinsku proceduru, saopćeno je iz Vlade.

  Budžet je uravnotežen kada su u pitanju prihodi i rashodi, rekao je direktor Direkcije za finansije Mato Lučić.

  „Postoji statutarna odluka da se o Budžetu vodi javna rasprava 60 dana, koja će trajati do 25. marta, nakon čega će Skupština odlučivati o istom na osnovu uloženih amandmana“, istakao je Lučić i dodao da je Budžet veći za 13 miliona maraka od prijedloga u istoj fazi u prošloj godini.

  Mato Lučić (Foto: Vlada Brčko distrikta BiH)

  „To govori da je Direkcija prikupila dodatna sredstva za prošlu fiskalnu godinu i na osnovu potrebnih analiza dala prijedlog prihoda za koje garantujemo da će se ostvariti”, naglasio je Lučić.

  Upozorenje gradonačelnika

  Gradonačelnik Siniša Milić napomenuo je da je riječ o krajnjem trenutku da Budžet bude upućen u skupštinsku proceduru, a da bi bio usvojen u skladu sa zakonom, jer, kako je istakao, privremeno finansiranje traje do 31. marta, što je određeno izmjenama zakona koje su usvojene prošle godine.

  „Imamo jednu vrstu nediscipline kada je u pitanju procedura donošenje budžeta, nepoštovanje određenih instrukcija koje su u vezi s donošenjem budžeta, kao i rokova. Danas sam najavio da ubuduće neću prezati da koristim ono što zakon sam predviđa, a to su određene prekršajne sankcije prema odgovornim licima i budžetskim korisnicima koji ne poštuju instrukcije gradonačelnika i ne pridržavaju se rokova. Taj zakon se odnosi i na samog gradonačelnika. Nije dobro kada smo u stisci s vremenom i nemamo priliku da detaljno izanaliziramo budžet”, rekao je Milić.

  Razvojna i socijalna dimenzija Budžeta

  On je naglasio da Budžet ima razvojnu dimenziju, ali i ono što bi se moglo nazvati inicijativom za reformu na prostoru Distrikta.

  „Ona se ogleda u činjenici da smo osigurali sredstva za početak rada Zavoda za planiranje. Uočili smo da postoje slabosti kada je u pitanju realizacija kapitalnog budžeta i namjera nam je da kroz osnivanje i rad tog zavoda unaprijedimo procedure s ciljem efikasnije realizacije kapitalnih projekata“, dodao je Gradonačelnik.

  On je naglasio da je ovaj budžet, kao i prethodni, opterećen grantovima, ali da se oni odnose i na mnogo zakonskih obaveza koje se podvode kroz grantove, a nije riječ o onim grantovima koji su s pravom izloženi kritici javnosti.

  „To se odnosi na davanja koja proizilaze iz Zakona o dječijoj zaštiti, Zakona o socijalnoj zaštiti, transferi prema Fondu zdravstvenog osiguranja, Javnoj zdravstvenoj ustanovi, grantovi koji idu u sistem podsticaja u privredi i poljoprivredi. Ostali grantovi nisu sadržani u Prijedlogu budžeta, ali će biti vjerovatno amandmanskom procedurom”, rekao je Milić.

  On je naglasio da je Budžet koncipiran da ima izraženu i socijalnu dimenziju, jer su povećana izdvajanja za određene kategorije stanovništva, kao i za tuđu njegu i pomoć, koja je bila minimalna.

  Siniša Milić (Foto: Vlada Brčko distrikta BiH)

  Gradonačelnik je dodao i da će Budžet vjerovatno kroz amandmansku proceduru pretrpjeti niz izmjena, a da bi se najkrupnija mogla odnositi na zahtjev za plaće, budući da je na samoj sjednici Skupštine kandidiran set zakona o plaćama u institucijama Distrikta.

  Provjere diploma

  Vlada je danas usvojila i zaključak kojim je naloženo Upravnoj inspekciji da pokrene procedure provjere diploma osoba angažiranih po ugovoru o posebnim poslovima i ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u svim organima uprave i institucijama Distrikta.

  Razmatran je i Program rada Vlade za 2019. godinu koji je vraćen na doradu, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × 1 =