Brčko: Vlada usvojila godišnji plan gazdovanja šumama

  Šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić rekao je u izjavi za medije da ovakav usvojeni plan omogućava upravljanje, korištenje, čuvanje i zaštitu šuma u Distriktu.

  Foto: Vlada BDBiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je jutros da je održala nastavak 60. redovne sjednice na kojoj je usvojila prijedloge odluka o usvajanju godišnjih planova gazdovanja šumama u privatnom vlasništvu i šumama u vlasništvu ove lokalne zajednice za 2019. godinu.

  Šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić rekao je u izjavi za medije da ovakav usvojeni plan omogućava upravljanje, korištenje, čuvanje i zaštitu šuma u Distriktu.

  „Cilj jeste da se uspostavi sistem koji omogućava da šumu na pravilan način upotrebljavamo i koristimo, jer je šuma od općeg interesa i kao takva treba da bude zaštićena. Pošumljavanje se vrši putem tenderske dokumentacije koja je obnovljena, i slijedi izbor izvođača”, kazao je Gajić.

  On je dodao da je u budžetu Distrikta predviđeno za pošumljavanje privatnih šuma 20.000 KM, a pošumljavanje šuma u državnom vlasništvu 15.000 KM.

  „Predviđena su i sredstva za unapređenje šuma, u iznosu od 40.000 KM, kako bi se općekorisna imovina Distrikta koristila na najbolji način”, naveo je Gajić.

  Novina koja je predložena na sjednici Vlade prilikom usvajanja spomenutih planova jeste da se učenici osnovnih i srednjih škola uključe u sistem pošumljavanja i pomognu unapređenju šuma. Distrikt u privatnom vlasništvu ima 8.500 hektara šume, a u državnom 3.300 hektara.

  U nastavku sjednice Vlada je odobrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

  Odobren je i Program utroška sredstava tekućih grantova za period od 1. aprila do 31. decembra 2019. godine u Kabinetu gradonačelnika – III. dio, kao i Program utroška sredstava tekućih grantova u Odjelu za privredni razvoj, sport i kulturu za 2019. godinu – II. dio.

  Vlada je dala saglasnost za angažman tri izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Inspektoratu Distrikta, kao i četiri izvršioca u Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen ÷ = 7