Brčko: Vlada razmatrala stanje mosta preko rijeke Save i novu lokaciju za deponiju

  Zaključkom koji je danas usvojen zadužuju se nadležni odjeli Vlade - Odjel za javne poslove, Inspektorat, Policija i Javno preduzeće Putevi Brčko da preduzmu hitne mjere u vezi s odvijanjem saobraćaja na putnim komunikacijama do graničnog prelaza na savskom mostu i od graničnog prelaza u skladu s nalozima iz elaborata o stanju mosta.

  Foto: Vlada Brčko distrikta BiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je 62. vanrednu sjednicu na kojoj je primila k znanju Informaciju o stanju mosta preko rijeke Save na graničnom prelazu Brčko – Gunja sa elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta koju je napravila IPSA iz Sarajeva, saopćeno je danas iz Vlade.

  Šef Odjela za javne poslove Sabrija Jašarević rekao je da je u spomenutoj studiji IPSA instituta, između ostalog, rečeno da se, imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, obustava saobraćaja teških vozila smatra obaveznom i hitnom.

  Zaključkom koji je danas usvojen zadužuju se nadležni odjeli Vlade – Odjel za javne poslove, Inspektorat, Policija i Javno preduzeće Putevi Brčko da preduzmu hitne mjere u vezi s odvijanjem saobraćaja na putnim komunikacijama do graničnog prelaza na savskom mostu i od graničnog prelaza u skladu s nalozima iz elaborata o stanju mosta.

  Informacija Odjela za javne poslove sa elaboratom bit će dostavljena predsjedavajućem Vijeća ministara BiH – Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu komunikacija i prometa od kojih se traži hitno postupanje u vezi s ograničavanjem javnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko – Gunja.

  Vlada će formirati interresornu komisiju u kojoj su predstavnici Odjela za javne poslove, Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu, Direkcije za finansije i Inspektorata, koja će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog saobraćaja na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog, kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješavanje problema graničnog prelaza u Brčkom, navedeno je u saopćenju.

  Most je pušten u saobraćaj 1894. godine. Izgrađen je za vrijeme Austro-Ugarske, a dva puta je rušen u toku Drugog svjetskog rata i u periodu od 1992. do 1995. godine. Godine 2000. ponovo je pušten u saobraćaj.

  Nova lokacija za deponiju

  Na 62. vanrednoj sjednici članovi Vlade usvojili su Prijedlog zaključka kojim se predlaže Skupštini Distrikta donošenje Odluke o prihvatanju lokacije Kladje KO Donji Rahić kao konačne lokacije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom.

  Lokacija je predložena na osnovu studije „DvokutPro“ Sarajevo i na osnovu Strategije za zaštitu životne sredine Distrikta za period 2016–2026. godina.

  Vlada i Skupština će, na osnovu donesenog Zaključka, usvojiti mjere i olakšice i stimulaciju za stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini lokacije budućeg Centra za upravljanje otpadom.

  Zoran Bulatović, šef Odjela za komunalne poslove, izrazio je zadovoljstvo zbog, kako je istakao, konačno postignute saglasnosti za odabir lokacije za izgradnju Centra za upravljanjem otpadom i što će se negativni utjecaj na životnu sredinu svesti na najmanju moguću mjeru.

  „Taj centar bi isključivao sanitarnu deponiju i bio bi klasični centar za upravljanje otpadom gdje bi se komunalni miješani otpad odvajao na frakcije koje bi se kasnije koristile za reciklažu, kao goriva za razne objekte kao što su cementare, termoelektrane i sl., a organski dio bi se prerađivao u kompost, odnosno zemlju za potrebe staklenika, plastenika itd. s ciljem da se negativni utjecaj na životnu sredinu svede na najmanju moguću mjeru. Sadašnja deponija nalazi se 50 m od rijeke Save, također, deponija je 2 km zračne linije od centra grada i ona je odavno trebala biti riješena“, kazao je Bulatović.

  On je istakao da sada slijedi prelazni period i privremeno rješenje za deponovanje otpada u Brčkom te postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača za usluge privremenog odlaganja miješanog komunalnog otpada s teritorije Distrikta na neku od regionalnih lokacija ili deponija van Distrikta.

  Usvojenim Zaključkom odobreno je Odjelu za komunalne poslove da sredstva koja su već izdvojena u budžetu za 2018. godinu iskoristi za nabavku mobilne pretovarne stanice s presom za otpad, specijalnog vozila, posebnih kontejnera te nabavku drugih neophodnih tehničkih uređaja koji će biti stavljeni na raspolaganje Javnom preduzeću Komunalno Brčko.

  Na vanrednom zasjedanju Vlade usvojen je i Zaključak kojim se utvrđuju dokazi o izvršenim uplatama određenih obaveza propisanih odredbama Pravilnika o registriranju vozila, stoji na kraju saopćenja.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 5 = two