Brčko: Vlada otvorila raspravu o Nacrtu zakona o poslovnim zonama

  Gradonačelnik Siniša Milić rekao je medijima nakon sjednice, koja je nakon kraće pauze prekinuta radi obaveza vezanih za skupštinsko zasjedanje, da se radi o jednom od najvažnijih zakona koji tretiraju poslovanje na prostoru BDBiH.

  Foto: Vlada BDBiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  U nastavku 62. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je otvorila tačku dnevnog reda koja se tiče Nacrta zakona o poslovnim zonama, saopćeno je danas iz ove institucije.

  Gradonačelnik Siniša Milić rekao je medijima nakon sjednice, koja je nakon kraće pauze prekinuta radi obaveza vezanih za skupštinsko zasjedanje, da se radi o jednom od najvažnijih zakona koji tretiraju poslovanje na prostoru BDBiH.

  „Jutros smo otvorili raspravu znajući da postoje različita viđenja i koncepti upravljanja poslovnim zonama, ali sam smatrao da je važno da započnemo raspravu da bismo inicirali što intenzivnije diskusije na tu temu i što brže došli do konačnog teksta zakona“, istakao je on i dodao da se u okruženju donose propisi koji se tiču olakšica ili podsticaja za direktna ulaganja te kako Brčko ne treba da kasni.

  Naglasio je da bi ovaj zakon trebao da omogući da se ova lokalna zajednica uključi u trku za novim investicijama, a time i novim zapošljavanjem i sprečavanjem odlaska ljudi iz Brčkog.

  „Riječ je o zakonu čije je usvajanje predviđeno općom politikom Skupštine Brčko distrikta BiH i Programom rada Vlade i u skladu je s odlukama Privrednog vijeća Brčko distrikta BiH. Zakon bi trebalo da stimuliše ulaganje na prostoru Distrikta kroz formiranje poslovnih zona kao mjesta gdje bi se po povoljnim uslovima mogle realizovati poslovne inicijative“, naglasio je Milić.

  Izmjene Zakona o porezu na dohodak

  Osim ovog, Vlada radi i na izmjenama Zakona o porezu na dohodak, kojim se predviđa povećanje neoporezivog dijela plaće i sačinjavanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta, kako bi se oni koji opterećuju privredu ukinuli.

  „To je dio mjera koje preduzimamo s ciljem povećanja poslovne aktivnosti u Brčkom, povećanja plata i novog zapošljavanja u realnom sektoru. Nadam se da ćemo brzo doći do kompromisa, da će Zakon proći proceduru i stvoriti se uslovi za ulaganja u poslovne zone“, istakao je Gradonačelnik.

  Govoreći o različitim viđenjima samog Zakona, on je istakao da je u samom Zakonu predviđeno da se formira posebna agencija koja bi upravljala poslovnim zonama te da je drugi koncept da to može i treba da radi neki od Vladinih odjela, a imajući u vidu i statutarnu nadležnost Ureda za upravljanje javnom imovinom koji raspolaže i upravlja javnom imovinom u BDBiH.

  „Dva različita koncepta su da posao pređe u nadležnost posebnog pravnog lica ili da ostane u okviru sistema javne uprave. Postoje argumenti i za jedno i drugo rješenje, kao i negativne strane, i tu ćemo morati da nađemo kompromis“, zaključio je Milić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty four ÷ nine =