Brčko: Vlada održala drugi nastavak 60. redovne sjednice

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je da je danas održala drugi nastavak 60. redovne sjednice na kojem je u formi zaključka dala saglasnost na Prijedlog odluke o uspostavljanju Jedinice za implementaciju projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova u skladu sa Statutom Razvojno-garantnog fonda ove lokalne zajednice.

  Foto: Vlada BDBiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je da je danas održala drugi nastavak 60. redovne sjednice na kojem je u formi zaključka dala saglasnost na Prijedlog odluke o uspostavljanju Jedinice za implementaciju projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova u skladu sa Statutom Razvojno-garantnog fonda ove lokalne zajednice.

  Gradonačelnik BDBiH Siniša Milić kazao je u izjavi za medije da bi Prijedlog odluke trebao da pretrpi izmjene u smislu da se pravilnici usvajaju na prijedlog Upravnog odbora uz saglasnost Vlade.

  On je naglasio da je Jedinica neophodna u takvom procesu implementacije i samog kandidiranja za projekte iz međunarodnih fondova.

  „Mi smo se i do sada uključivali u slične projekte preko jedinica za implementaciju s nivoa entiteta, dakle, nismo imali svoju jedinicu, iako smo imali obučene ljude koji su davali svoj doprinos realizaciji projekata kroz učešće u drugim jedinicama. Zahvaljujući njihovom angažmanu prepoznata je i potreba, ali i velike mogućnosti Distrikta da se kroz tu jedinicu ostvari još kvalitetnija saradnja, posebno kada su u pitanju privlačenje grantovskih sredstava, IPA projekti i slično. Mi smo se odlučili da formiramo jednu takvu jedinicu pri Razvojno-garantnom fondu“, izjavio je Milić, dodajući da je BDBiH praktički ušao u još jedan projekat Svjetske banke za revitalizaciju koridora rijeka Sava i Drina kojim je, između ostalog, predviđeno da ima svoju jedinicu za implementaciju.

  „Mi bismo na osnovu tog projekta trebali dobiti oko 13 miliona eura, od čega bi najveći dio bila grantovska sredstva i iz tog razloga smo po hitnoj proceduri donijeli takvu odluku. Nakon ovoga slijede aktivnosti na izradi pravilnika koji će urediti rad ove jedinice i omogućiti njen početak rada“, rekao je Milić.

  Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za javno-privatno partnerstvo, Zaključak kojim se daje pozitivno mišljenje na Završni izvještaj o realizaciji Okvirne strategije za provođenje Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u BiH, Prijedlog zaključka u vezi s Nacrtom memoranduma o razumijevanju o saradnji u području turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade države Katar i Zaključak kojim se daje pozitivno mišljenje na tekst Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prevozu.

  Članovi Vlade danas su primili k znanju i Informaciju o regionalnoj agendi za investicionu reformu, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta mjesec februar 2019. godine. Ostvareni ukupni prihod za februar iznosi 16.842.388 KM, dok je rashod 8.682.714 KM.

  Sa današnje sjednice povučene su tačke razmatranje i usvajanje Plana rada Razvojno-garantnog fonda za 2019. godinu i Informacije u vezi s zastupničkim pitanjem zastupnika u Skupštini BDBiH Uroša Vojnovića, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = two