Brčko: Vlada održala 63. redovnu sjednicu

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je da je na današnjoj 63. redovnoj sjednici usvojila Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost na Prijedlog mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici.

  Foto: Vlada BDBiH

  Novinar: Dževad Turčalo

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je da je na današnjoj 63. redovnoj sjednici usvojila Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost na Prijedlog mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici.

  Šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da su na današnjoj sjednici prezentirani prijedlozi tih mjera, između ostalog, i donošenje Strategije razvoja, kao i donošenje zakona i odgovarajućih akata kojima bi se budžet drugačije planirao.

  „Također, u visoke prioritete stavljeno je i donošenje zakona o poslovnim zonama, zatim donošenje i dva zakona iz oblasti poreza. Jedan je Zakon o dohotku gdje bi neoporezivi dio dohotka bio povećan i na takav način jednim dijelom bi se povećale plate u realnom sektoru, a drugi zakon se odnosi na Zakon o porezu na dobit gdje bi firme koje su nerezidenti, a u Distriktu ostvaruju prihode, bile adekvatno oporezovane i naravno tu je i donošenje zakona i odgovarajućih propisa za uspostavu jednošalterskog sistema registracije preduzeća“, kazao on.

  Vlada je danas odobrila i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2019. godinu.

  Zoran Gajić, šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kazao je da Smjernice sadrže način i uslove koje treba da ispune poljoprivredni proizvođači kako bi ostvarili pravo za podsticaj.

  „Vlada je danas usvojila Smjernice na osnovu kojih se treba izraditi pravilnik i on kao takav dostaviti ponovo Vladi na usvajanje. Smjernice sadrže način i uslove koje treba da ispune poljoprivredni proizvođači kako bi ostvarili pravo za podsticaj, način kontrole granične vrijednosti kao i način rada komisije i dobijanja kapitalnih investicija u biljnoj proizvodnji, stočarskoj, nabavkama poljoprivredne mehanizacije i drugih poljoprivrednih proizvoda. Podsjećam, za 2019. godinu izdvojeno je 9 miliona konvertibilnih maraka za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji“, kazao je on.

  Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Policije i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt odluke o izmjeni Odluke o vrsti i visini naknade Disciplinskoj komisiji u Policiji, Nacrt odluke o izmjeni Odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za odlučivanje po podnesenom zahtjevu za nabavku i nošenje oružja i municije za učešće u radu van radnog vremena i Nacrt odluke o izmjeni Odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za provjeru znanja o pravilnom držanju, nošenju i rukovanju oružjem za učešće u radu van radnog vremena.

  Članovi Vlade danas su usvojili i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih grantova u Odjelu za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove – I. dio, Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava s pozicije grantovi neprofitnim i drugim organizacijama za 2019. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove – Pododjel za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, drugi dio, i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažman tri izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =