Brčko: Vlada akcionim planom odgovara na incidente motivirane predrasudama i mržnjom

  Članovi Vlade usvojili su zaključak kojim su osudili svaki govor mržnje od strane državnih službenika i namještenika, posebno u vrijeme radnog vremena i putem društvenih mreža.

  Foto: Vlada BDBiH

  Novinar: Dževad Turčalo

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je u nastavku 63. redovne sjednice usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Akcionog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici BDBiH kao odgovor na incidente motivirane predrasudama i mržnjom.

  Nakon diskusije o ovoj tački dnevnog reda, članovi Vlade usvojili su zaključak kojim su osudili svaki govor mržnje od strane državnih službenika i namještenika, posebno u vrijeme radnog vremena i putem društvenih mreža.

  „Zaposlenici Vlade i ostalih institucija moraju imati odgovornost za svoje postupke. Vlada je zadužila rukovodioce organa uprave i drugih institucija da u saradnji sa službenikom za etiku izanaliziraju propise koji uređuju ovu materiju i predlože njihove izmjene, a sve s ciljem suzbijanja takvog govora i potpune zabrane korištenja društvenih mreža za vrijeme radnog vremena“, istakao je u izjavi za medije gradonačelnik Siniša Milić.

  Šef Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić naveo je da je Akcioni plan usvojen za period od 2019. do 2021. godine, te da je na njemu radila radna grupa u koju su bili uključeni predstavnici Vlade, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), nevladinih organizacija i drugih udruženja građana.

  „Cilj Akcionog plana je da se donesu mjere kako bi se preduprijedili incidenti izazvani mržnjom i predrasudama i da govor mržnje bude sveden na najmanju moguću mjeru. Vlada je zauzela stav, kada su u pitanju državni službenici, javni namještenici i svi koji su zaposleni u institucijama Distrikta, da izmjenom propisa spriječi pojavu govora mržnje“, dodao je on.

  U nastavku sjednice usvojen je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar Brčko“ za nabavku opreme za dezinfekciju medicinskog otpada i opreme za potrebe Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

  Na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge, usvojen je Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) za troškove dijalize, suzbijanja epidemije i slično u 2019. godini, kao i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove FZO za troškove transplantacije organa osiguranicima BDBiH za period od 1.4. do 31.12.2019. godine, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = 6