Brčko: Vermont i učenici Poljoprivredne i medicinske škole obilježili Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Foto: Adis Mujdanović

Ove godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Omladinski centar “Vermont”, u saradnji sa učenicima JU Poljoprivredne i medicinske škole – smjer Cvjećari iz Brčkog, organizovao je razne radionice kako bi se poslala poruka o važnosti uključivanja osoba sa invaliditetom u društvo, te bitnosti zajedničkog rada ka poboljšanju njihovih prava.

Jedna od radionica je održana danas u Kino sali brčanskog Omladinskog centra.

Cilj učesnika je da zajedničkim snagama poboljšaju poziciju osoba sa invaliditetom u društvu, gdje bi oni imali puno i jednako učešće u svim sferama društva.

Foto: Adis Mujdanović

Idealna prilika za naučiti koje su sposobnosti osoba sa invaliditetom

Omladinski centar aktivno radi sa omladinom i djecom, u cilju kvalitetnije provedenog i osmišljenog slobodnog vremena, usavršavanja vještina i stjecanja neformalnog obrazovanja, pa su u svoj rad uključili i učenike Poljoprivredne i medicinske škole.

“Danas smo radili čestitke koje ćemo podijeliti osobama sa invaliditetom, održali smo praktičnu nastavu i proveli kvalitetno vrijeme u ovom centru”, kazala je jedna od učenica, Božana Ivanović.

Budući da je Poljoprivredna i medicinska škola sklopila ugovor o saradnji sa Vermontom, ovakve radionice će se odvijati i u budućnosti, a učenici trenutno rade na predstavi “Crvenkapa”, čiji su scenario sami osmislili.

Predsjednik Vermonta, Damir Radenković zadovoljan je saradnjom i dosadašnjim rezultatima.

“Već desetak godina radimo radionice sa djecom sa posebnim potrebama i želja nam je da na ovaj način skrenemo pažnju na ovaj dio populacije, ne samo u Omladinskom centru, nego i pomoću škola i nevladinih organizacija”, rekao je on dodavši da je ovo idealna prilika kako bismo naučili šta su sposobnosti osoba sa invaliditetom, umjesto skretanja pažnje na ono što oni nisu u mogućnosti da urade zbog svog fizičkog i mentalnog stanja.

Foto: Adis Mujdanović
Piše: Azra Bijedić
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = two