Brčko: Vermont obilježio Međunarodni dan ljudskih prava

Korisnici Dnevnog centra recitacijama su ukazali da i oni imaju svoja zagarantirana prava različitim konvencijama Ujedinjenih nacija i svim mogućim zakonima.

Foto: Otisak.ba

Novinar: Adis Mujdanović
Fotoreporter: Kristian Bilić

Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog danas je u brčanskom Omladinskom centru obilježio Međunarodni dan ljudskih prava.

Na konferenciji za medije učestvovali su najmlađi korisnici Dnevnog centra, kojeg je „Vermont“, uz podršku organizacija „Save the Children“ i GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju), otvorio 2015. godine u okviru projektne incijative „Upostava Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu“.

Svrha Dnevnog centra je doprinos osiguravanju što potpunijeg ostvarivanja prava ove grupe djece, izložene raznim vidovima radne eksploatacije, nasilju, nekom drugom vidu eksploatacije, ili djece u riziku da postanu djeca ulice.

Kršenje prava

„Naš cilj je bio širenje glasa onih čiji se glas inače ne čuje“, naglasio je u izjavi za medije koordinator Dnevnog centra Asmir Husić.

Korisnici Dnevnog centra recitacijama su ukazali da i oni imaju svoja zagarantirana prava različitim konvencijama Ujedinjenih nacija i svim mogućim zakonima.

„Nažalost, upravo njihova prava se najčešće krše i u praksi ne sprovode toliko adekvatno. U današnjem društvu najčešće marginalizovane skupine nemaju dovoljno prava i nisu upućeni kako da se izbore za svoja prava“, istakao je Husić.

Foto: Otisak.ba

Nizak stepen obrazovanja

Jedan od razloga jeste i nizak stepen obrazovanja, kada je riječ o pripadnicima romske nacionalnosti.

Oko 130 aktivnih korisnika redovno pohađa Dnevni centar, gdje stječu neformalni vid obrazovanja.

„Organizujemo niz zabavnih sadržaja, od sportskih aktivnosti do koncerata i drugih raznih aktivnosti koje imaju za cilj da zabave ovu djecu i da im pruže određeni vid socijalne inkluzije koja im je prijeko potrebna“, dodao je Husić.

Kroz obrazovanje pokazati da predrasude nisu ispravne

On je izjavio da konkretni rezultatati neće biti vidljivi u narednih pet do 10 godina, ali da to ne znači da se na njima ne treba raditi.

„Iako u prethodnom periodu nije postojala organizacija niti su postojali akteri da ovoj djeci pruže da dopru do svog glasa i da se bore za svoja prava, mi smo ipak uspjeli da to uradimo“, naglasio je.

On iskreno vjeruje da je prošlo vrijeme u kojem diskriminacija, stereotipi i predrasude trebaju da imaju toliku ulogu u društvu.

„A jedini način da se protiv toga borimo jeste da osnažimo ove skupine i da kroz obrazovanje pokažemo da sve te predrasude nisu ispravne“, istakao je Husić.

Redovan proces obrazovanja

Naveo je da je podrška porodice neizostavan dio u funkcioniranju Dnevnog centra, te da je značajno to da svake godine postoji veliki broj djece koja ne pohađaju školu.

Dnevni centar osigurava upis svojih korisnika u redovan proces obrazovanja, zajedno sa roditeljima i Odjelom za obrazovanje.

„To nije fenomen koji se dešava samo danas, taj fenomen se dešava duži niz godina, ali upravo kroz naš rad ćemo uspjeti, bar se tako nadam, i doprinijeti da se taj fenomen promijeni“, zaključio je Husić.

Opća deklaracija o ljudskim pravima usvojena je 10. decembra 1948. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kao „opće postignuti standard za sve ljude i narode, sa svrhom da svaki pojedinac i svaki član društva, imajući sve vrijeme na umu ovu deklaraciju, treba nastojati kroz poučavanje i obrazovanje promicati poštovanje ovih prava i sloboda, te naprednim mjerama, nacionalnim i međunarodnim, osigurati djelotvorno priznavanje i poštovanje ovih općih prava“.

Foto: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

one × four =