Brčko: Vermont obilježio Međunarodni dan borbe protiv korupcije

„Vermont“, koji već tradicionalno obilježava ovaj datum, ove godine je organizirao uličnu akciju sa ciljem informiranja građana o tome šta je korupcija, kako se mogu boriti protiv korupcije, te načinima prijavljivanja te pojave.

Foto: Ustupljeno Otisku

Novinar: Adis Mujdanović

Omladinski centar „Vermont“ kroz niz različitih aktivnosti obilježio je u Brčkom 9. decembar – Međunarodni dan borbe protiv korupcije, saopćeno je danas iz ove brčanske nevladine organizacije.

„Vermont“, koji već tradicionalno obilježava ovaj datum, ove godine je organizirao uličnu akciju sa ciljem informiranja građana o tome šta je korupcija, kako se mogu boriti protiv korupcije, te načinima prijavljivanja te pojave.

„Korupcija u našem gradu je veoma rasprostranjena. Iako postoje pomaci u borbi protiv nje, neophodno je više raditi na upućivanju građana o tome kako prijaviti korupciju“, kazala je prolaznica Lejlija Aljić.

Ovaj omladinski centar član je Koalicije „Promoviši pozitivno“, a sarađuje sa 31 nevladinom organizacijom, kao i vladinim institucijama i ustanovama.

„Vermont“ je jedan od osnivača „Resursnog centra“, koji se bavi aktuelnom problematikom društva, radi na polju zapošljavanja i borbe protiv korupcije.

„Svakako važno je napomenuti da naša organizacija već duži niz godina sprovodi projekte i inicijative koje za cilj imaju suzbijanje korupcije te smo kroz svoje djelovanje obuhvatali  uticaj ove problematike u raznim segmentima današnjeg društva: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i javne nabavke“, navedeno je u saopćenju.

Kroz svoj rad u proteklom periodu „Vermont“ je oformio link za anonimnu prijavu korupcije, izradio set mjera i dokumenata za transparentnu dodjelu grantova nevladinim organizacijama, organizirao preko 20 edukativnih aktivnosti na ovu temu na različitim nivoima, a svake godine radi uporednu anketu o percepciji građana o korupciji.

„U proteklom periodu, ali i u budućnosti, Omladinski centar ‘Vermont’ za cilj ima podsticanje građanskog aktivizma o vidovima korupcije koji je ključan za početak buđenja svijesti civilnog sektora i njihovo podsticanje na uključivanje u borbu protiv korupcije“, naglasili su iz ove organizacije.

Podsjetili su da je Opća Skupšina Ujedinjenih nacija posebnom rezolucijom 2003. godine ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Foto: Ustupljeno Otisku

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twenty one − fourteen =