Brčko: Vermont obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

  Vermont poziva sve građane da ponesu crvenu mašnicu i na taj način simbolično podrže borbu protiv HIV/AIDS-a.

  Foto: Ustupljeno Otisku

  Novinar: Adis Mujdanović

  Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog i ove godine obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

  „Vermont“ poziva sve građane da ponesu crvenu mašnicu i na taj način simbolično podrže borbu protiv HIV/AIDS-a.

  Ovaj dan je prvi put obilježen 1988. godine, nakon održavanja svjetskog samita ministara zdravlja, sa kojeg je upućen poziv za duhom socijalne tolerancije i unaprjeđenja razmjene informacija o HIV/AIDS-u.

  Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a posvećen je jačanju globalnih napora suočavanja sa izazovima pandemije.

  „Ovo je prilika da se ljudi širom svijeta ujedine u borbi protiv HIV-a, pokažu podrška prema ljudima koji žive sa HIV/AIDS-om i sjete se onih koji su umrli“, navodi se u današnjem saopćenju iz „Vermonta“.

  Zarazna i neizlječiva bolest

  HIV je zarazna i zasad neizlječiva bolest. To je hronični progresivni proces koji nastaje ulaskom HIV-a (virusa humane imunodeficijencije) u organizam.

  Tokom vremena može oslabiti imunološki sistem te može doći do pojave raznih bolesti. AIDS je skraćenica za sindrom stečene imunodeficijencije uzrokovan virusom HIV-a. Opisuje stanje u kojem je došlo do takvog slabljenja imuniteta da se javljaju razne bolesti.

  Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku oko 10 godina. Kod osoba koje uzimaju antiretrovirusnu terapiju životni vijek znatno se produžuje.

  HIV se prenosi sa zaražene majke na dijete, putem krvi ili krvnih pripravaka te nezaštićenim spolnim odnosom.

  U BiH niska stopa HIV-a

  Bosna i Hercegovina (BiH) se i dalje smatra zemljom sa niskom stopom HIV-a. Od ukupnog broja registriranih, HIV-om je zaraženo 270 muškaraca i 53 žene, pokazuju zvanični podaci institucija.

  Iako se broj HIV novoinficiranih slučajeva posljednjih godina kretao između 22 i 24 osobe godišnje, prema zvaničnim podacima Instituta za zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za zdravstvo Federacije BiH i Pododjela za zdravstvo Brčko distrikta BiH, do kraja novembra 2017. godine u BiH je registrirano 11 HIV infekcija, od čega se u dva slučaja razvio AIDS.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifteen − 10 =