Brčko: Uvedena prva fiskalna kasa u sistem fiskalizacije

  Raspon cijena kasa je od 600 KM do 1.300 KM, u zavisnosti od djelatnosti.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Novinar: Adis Mujdanović

  Danas je u preduzeću Fiskal uvedena prva fiskalna kasa u sistem fiskalizacije u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

  Direktorica ove firme Amina Kosovac u izjavi za medije je kazala da su počeli prije godinu i po učiti o fiskalizaciji u Bosni i Hercegovini, te da su u aprilu prošle godine odlučili da osnuju Fiskal.

  Amina Kosovac (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Sve vrijeme smo se pripremali za fiskalizaciju. Fiskalizacija se u Republici srpskoj primjenjuje od 2010. godine, a od 2012. se primjenjuje u Federaciji BiH. Raspon cijena kasa je od 600 KM do 1.300 KM, u zavisnosti od djelatnosti. Imali smo nekoliko privrednika koji su dolazili i raspitivali se oko kasa i koji žele što prije da uđu u sistem fiskalizacije. Do sada smo prodali oko 10 fiskalnih kasa”, navela je ona.

  Okvirni rok do juna

  Finansijska inspekcija Poreske uprave Distrikta nosilac je aktivnosti inicijalne fiskalizacije u ovoj lokalnoj zajednici.

  “Činjenica je da se kasni oko mjesec dana, ali bez obzira na to, moram napomenuti da nije do nas, nego do nekih drugih faktora. Obveznici trebaju da predaju zahtjeve, jer naši inspektori su spremni i mi smo voljni da odgovorimo na svaki zahtjev i da dođemo ovdje u servis da fiskalizujemo svaki uređaj koji treba da uđe u ovaj sistem fiskalizacije. Mi pratimo zahtjeve elektronski i onda šaljemo inspektore na teren koji dolaze u servise i tu postavljamo plombe. Tim činom Poreska je završila svoj posao, kasnije slijedi izdavanje rješenja i u roku od 24 sata od plombiranja poreski obveznik mora se uključiti u sistem fiskalizacije. Naš okvirni rok je do juna ove godine, ali obzirom na zakašnjenje i da očekujemo na momente veliki broj zahtjeva, možda nećemo moći doći za dan kako to stoji, ali ćemo se potruditi da uvijek imamo inspektora kojeg ćemo poslati”, izjavio je šef Finansijske inspekcije Davor Ninić.

  Davor Ninić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Odluka o dinamici fiskalizacije može se naći na oficijelnoj stranici Direkcije za finansije, na kojoj se objavljen raspored firmi koje trebaju da podnesu zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju po vrstama djelatnosti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety ÷ = 30