Brčko: Utvrđen dnevni red 38. redovne sjednice Skupštine

Danas je utvrđen dnevni red 38. redovne sjednice Skupštine, koja će se održati nakon završetka 37. sjednice, čiji je nastavak zakazan za srijedu, 12. decembar, saopćeno je iz ove institucije.

Foto: Ustupljeno Otisku

Novinar: Adis Mujdanović

Na pripremnom sastanku šefova zastupničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je utvrđen dnevni red 38. redovne sjednice Skupštine, koja će se održati nakon završetka 37. sjednice, čiji je nastavak zakazan za srijedu, 12. decembar, saopćeno je iz ove institucije.

Pred zastupnicima će se u prvom čitanju naći Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u Skupštini.

U drugom čitanju bit će razmatran Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju.

Na dnevnom redu je i nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju puteva, kao i više izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja javnih preduzeća, institucija i ustanova.

Izgradnja objekta za potrebe JZU

„Dnevni red ove sjednice nije obiman, ali ćemo imati mnogo posla vezano za pitanja s prethodne sjednice, posebno u iznalaženju rješenja kako obezbijediti da se kvalitetno uloži višak prihoda Fonda zdravstvenog osiguranja za potrebe Javne zdravstvene ustanove (JZU) ‘Zdravstveni centar Brčko’“, rekao je u izjavi medijima predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

On je istakao da u vezi sa ovim pitanjem očekuje sveobuhvatnu raspravu i dodao da postoji opće opredjeljenje da se pristupi izgradnji još jednog objekta za potrebe JZU u neposrednoj blizini Doma zdravlja.

Inicijativa „Puteva Brčko“

Na pripremnom sastanku bilo je riječi i o inicijativi koju je Javno preduzeće „Putevi Brčko“ uputilo Skupštini za oslobađanje plaćanja poreza na dobit za sredstva koja dobijaju po osnovu akciza, a koja su namijenjena za izgradnju puteva.

„Nepotrebno je da od njih uzimamo porez, ove godine će to biti oko milion KM (konvertibilnih maraka), da ga prebacujemo u budžet Distrikta, a onda raspoređujemo za druge namjene“, izjavio je Kadrić.

On je naveo da bi bilo praktično da se taj novac uloži u izgradnju puteva, jer je za to i predviđen.

„Imamo mnogo važnih putnih pravaca koji zahtijevaju ozbiljnu rekonstrukciju i ovo bi bila prilika da ta sredstva i uložimo u izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica“, naglasio je.

Predsjednik Skupštine je mišljenja da će se doći do rješenja nakon dodatnih konsultacija koje će se obaviti.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× nine = 9