Brčko: Usvojene Smjernice za pravilnik o uslovima za rad ustanova za smještaj starih osoba

Dvadesetosma redovna i 27. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta.

[Ustupljeno Otisku]

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je u nastavku 28. redovne sjednice Smjernice za izradu nacrta pravilnika o općim, tehničkim i stručnim uslovima za osnivanje i rad ustanova socijalne zaštite za smještaj odraslih i starih osoba, saopćeno je iz Vlade.

  • Ciljevi koji se pravilnikom postižu su:

1. Uslovi u pogledu prostora, opreme i potrebnih stručnih i drugih radnika za početak rada i obavljanje djelatnosti ustanova,
2. Normativi i standardi prostora i opreme za obavljanje djelatnosti,
3. Normativi i standardi ishrane korisnika ustanova,
4. Normativi i standardi sredstava za održavanje lične higijene korisnika, prostora i opreme ustanove,
5. Normativi u pogledu stručnih i drugih radnika ustanove.

Usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o obliku i načinu vođenja trgovačke knjige, kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjeni i dopunama Pravilnika o minimalnim uslovima u pogledu poslovnog prostora, uređaja i opreme za obavljanje trgovinske djelatnosti u Brčko distriktu BiH.

Na prijedlog Komisije za papire od vrijednosti Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Smjernice za izradu nacrta pravilnika o ovlaštenim učesnicima na uređenom tržištu.

Na 28. redovnom zasjedanju usvojen je i Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost na Nacrt strateškog plana ruralnog razvoja BiH od 2018. do 2021. godine, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog strategije BiH za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje za period od 2018. do 2022. godine.

Smjernice za izradu nacrta odluke o postupku i metodologiji procjene uticaja prilikom izrade propisa nakon rasprave povučene su s dnevnog reda uz zaključak da Zakonodavni ured Vlade Brčko distrikta BiH u roku od 15 dana organizuje prezentaciju za članove Vlade i nosioce poslova u nadležnim institucijama za izradu propisa, kako bi se detaljnije upoznali sa smjernicama koje se odnose na izradu spomenute odluke.

Tačka dnevnog reda koja se odnosi na izjašnjavanje o prijedlogu Policije Brčko distrikta BiH o rekonstrukciji Policijskog odbora odgođena je za sljedeći nastavak 28. sjednice Vlade.

Vlada Brčko distrikta BiH održala je 27. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila Smjernice za izradu zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.

Osnovni cilj je usklađivanje iznosa budžeta za 2017. godinu s odlukama o usvajanju amandmana na Budžet za 2017. godinu.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

9 ÷ one =