Brčko: Upriličena promocija knjige „Iz Ismetine sehare“, autorice Ismete Mušanović Mujačić

  Knjiga je predstavljena u sklopu serije promocija novih izdanja pod nazivom „More knjiga“, Književnog kluba „Pablo Neruda“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Vladom ove lokalne zajednice.

  Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba

  Novinarka: Azra Bijedić

  U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“, jučer je u foajeu Doma kulture Brčko promovisana knjiga autorice Ismete Mušanović Mujačić pod nazivom „Iz Ismetine sehare“.

  Knjiga je predstavljena u sklopu serije promocija novih izdanja pod nazivom „More knjiga“, Književnog kluba „Pablo Neruda“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Vladom ove lokalne zajednice.

  Knjiga nastala iz ljubavi prema majci

  Ovo je Ismetina druga knjiga, nakon što je prvijenac objavljen 2010. godine, kao rezultat učešća u emisiji na Radiju Brčko koju je vodio Savo Teodorović. Te priče sastavila je u knjigu i dala joj naziv „Brčko u srcu“.

  „Devet godina je prošlo, ja sam imala još tih priča, moja sehara se punila, uglavnom su to priče moje Mahale, mog života, jer ja sam poslijeratno dijete bez oca, sa majkom koja me rodila u 47. godini, tim njenim jezikom sam pisala ovu knjigu i dala sam joj ime ‘Iz Ismetine sehare’, sa pričama i pjesmama iz Gornje Mahale“, kazala je autorica.

  Iz ljubavi prema majci je to pisala njenim rječnikom, te joj je to i pomoglo da se sjeti svih riječi koje je njena majka izgovorila.

  „Ja ne dam reći da sam pisac, ja sam pričalica, ja sam neko ko je domaćica i želim to da ostanem“, smatra autorica.

  Sehara čuvala duhovno bogatstvo

  „Počinjući od samog naziva ‘Iz Ismetine sehare’, ako znamo da je sehara jedan specijalni kovčeg u kome se čuvaju vrijedne stvari, dragocjenosti, bilo materijalne ili neke druge prirode, Ismeta je u toj svojoj sehari, godinama čuvala duhovno bogatstvo, skrivala možda i od same sebe i došlo je vrijeme da otvori tu svoju seharu i iz nje su izašle njene emocije, sjećanja na njen život, odrastanje, djevojaštvo, udaju“, kazala je Suada Kovačević, promotorica knjige, te dodala da smatra da je ova knjiga svojevrstan miks prošlosti i sadašnjosti, te tradicije i suvremenosti.

  „Teme je obradila na jedan simpatičan, duhovit način, možemo reći i satiričan, ona je u neku ruku i kritičar tih društvenih zbivanja“, objašnjava Kovačević i dodaje:

  „Podnaslov knjige je ‘Priče i pjesme iz Gornje Mahale’, koji još bliže određuje tematiku Ismetinog pisanja. Ona je rođena i odrasla u jednom dijelu Brčkog i nije se nikad ni mnogo udaljila od te Mahale, cijeli život živi u Brčkom, ostala je vezana i vjerna svom gradu i ovo je na neki način njen dug kojeg ona vraća Gornjoj Mahali.“

  Podsjetnik na historiju Brčkog

  „Drago mi je da se ova knjiga pojavila, ona je interesantni spoj priče, sjećanja, poezije, najviše zbog samog Brčkog jer ta prošlost se sve više zaboravlja. Ova knjiga u sebi sadrži i historijskih elemenata, starih običaja, njeno vrijeme i prije toga, koje je puno drugačije od vremena danas, te zbog toga ima svoju vrijednost, a s druge strane Ismeta ima talenat za pisanje, ona to piše zaista iznenađujuće duhovito i kvalitetno“, kazao je Žarko Milenić, moderator ove promocije.

  Iduća knjiga čija će se promocija upriličiti u sklopu ove manifestacije je upravo knjiga samog Žarka Milenića pod nazivom „Prvi u gradu“, a promocija će biti sutra, odnosno u petak 24. maja u foajeu Doma kulture.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty five − thirty three =