Brčko: Upriličena „Noć muzeja“

  Sinoć je u Brčkom, u okviru manifestacije „Proljeće u gradu“, upriličena „Noć muzeja“ u Muzeju Brčko distrikta BiH (zgradi „Šipada“).

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Sinoć je u Brčkom, u okviru manifestacije „Proljeće u gradu“, upriličena „Noć muzeja“ u Muzeju Brčko distrikta BiH (zgradi „Šipada“) (fotogalerija ovdje).

  Po prvi put se obilježila „Noć muzeja“ u Brčkom

  „Noć muzeja“ je počela sa Radionicom za djecu „Arheološko iskopavanje u bazenu sa pijeskom i sklapanje otkrivenih fragmenata“.

  Nakon toga otvorena je nesvakidašnja izložba pod nazivom „Brčko: Nekad i sad“, zakuska uz nastup gitariste Armana Morankića, te projekcija arheološkog filma.

  Vanja Žigić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Ovaj Muzej je otvoren za posjetioce 13. septembra prošle godine, a ovo je prvi put da se u Brčkom obilježava manifestacija vezana za ‘Noć muzeja'“, objasnila je Vanja Žigić, kustos Muzeja BDBiH.

  Izložba „Brčko: Nekad i sad“ sa 15 fotografija

  Izložba je projekat koji se spremao nešto manje od godinu dana, te je realizovan zahvaljujući Aleksandru Panteliću, kao autoru izložbe, u saradnji sa Foto studijom „Foto Đenka“ i uz finansijsku podršku Kabineta gradonačelnika.

  „Potrudili smo se da ovom izložbom prikažemo kako se grad razvijao u posljednjih sto i nešto godina, a cilj nam je i da osvježimo kolektivno pamćenje o prostoru koji se danas zove distrikt Brčko.

  Projekat jeste malo teži zato što smo pokušali to odraditi na način da se stare fotografije i stari objekti poklapaju sa novim fotografijama i to preklapanje je dalo težinu samom projektu“, kazao je Pantelić.

  U sklopu izložbe fotografisano je i uređeno 15 fotografija, a u planu je da se ova kolekcija još puno više proširi.

  Aleksandar Pantelić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Fotografije iz privatne arhive

  „Postoji i mnogo fotografija koje se ne nalaze na internetu, većina je iz privatne arhive, sa razglednica koje su skenirane i ovim putem pozivam građane da ako imaju neku staru fotografiju grada da nam to pošalju“, rekao je autor izložbe, koji je zadovoljan rezultatom, jer su uspjeli uraditi nešto sasvim novo na ovim prostorima.

  Izložba ostaje u Brčkom idućih mjesec dana, te je građani mogu posjetiti od 7:30 do 15:30 sati svakog dana.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty two + = 66