Brčko: Upriličena književna večer posvećena Iliji Trojanowu

  Trojanow je njemački književnik bugarskog porijekla, jedan od najvećih pisaca njemačkog govornog područja koji se proslavio romanom „Sakupljač svjetova“ iz 2006. godine, a pored toga objavio je više nagrađivanih romana i zbirki proze, te nekoliko esejističkih knjiga.

  Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba

  Novinarka: Azra Bijedić

  Jučer je u avliji Kuće Bećirevića u Brčkom upriličena književna večer posvećena Iliji Trojanowu.

  Organizator ovog važnog kulturnog događaja je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko.

  U programu su, pored književnika, učestovali i Mješoviti hor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Jasmina Kurtalić, Ernad Osmić, Vahidin Preljević i Naser Šećerović.

  Proslavio se romanom „Sakupljač svjetova“

  Trojanow je njemački književnik bugarskog porijekla, jedan od najvećih pisaca njemačkog govornog područja koji se proslavio romanom „Sakupljač svjetova“ iz 2006. godine, a pored toga objavio je više nagrađivanih romana i zbirki proze, te nekoliko esejističkih knjiga.

  Njegove knjige govore o različitim temama, kao što su ugrožavanje slobode od velikih službi, klimatske katastrofe, te ophođenje prema migrantima i izbjeglicama i fobija koja je zavladala u vezi s time.

  Trojanow je 22. maja ove godine održao veliko poetološko predavanje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod nazivom „(Ne)odmjereno pisanje“ u saradnji sa Katedrom za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

  Taj događaj je organizovan u okviru projekta „Sarajevska poetička docentura“ koji se realizuje sa Fondacijom „S. Fisher“ iz Berlina, a pored toga planirane su književne večeri u Sarajevu, Banjaluci i Brčkom.

  „Zasluge za dolazak Trojanowa u Brčko, pored Sarajeva i Banjaluke, pripadaju našim prijateljima Brčacima, prije svega profesoru Vahidinu Preljeviću koji je voditelj Katedre za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Mislim da nismo ni svjesni koliko je značajan dolazak Trojanowa za naš grad, on je jedan od ozbiljnih književnika i jako angažiranih intelektualaca“, kazao je ispred BZK „Preporoda“, Ćazim Suljević.

  Autor se ne želi zatvoriti u jedan identitet

  Ilija Trojanow je i na tematskom i na formalnom nivou zaokružen pisac, pisac koji za sebe kaže da se nikada ne želi zatvoriti u jedan identitet, nego da su svi identiteti sa kojima  je on na neki način povezan – njegovi. I kršćanski i muslimanski i evropski, ali isto tako i afrički jer je odrastao tamo.

  „Meni zapravo ništa nije poznato jer mi autori uvijek polazimo od stranog i otuđenog. Kroz to istraživanje sam spoznao da ne postoji ništa strano što u jednom trenutku ne može postati nešto što je vlastito“, kazao je autor o svojim djelima i načinu pisanja.

  Autor trenutno radi na više djela, a radi se o romanu o Trumpu, Putinu i „Fake news“, te o jednom utopijskom romanu i knjizi o Nasrudin-hodži.

  Nema straha da progovara o bitnim temama današnjice

  „Ilija Trojanow je jedan od najznačajnijih evropskih intelektualaca današnjice i to iz dva razloga, od kojih je prvi taj što on sa svojim pisanjem uistinu stvara mostove između kultura. Svo njegovo pitanje je rezultat miješanja različitih kulturnih, idejnih, pa i formalnih obrazaca. Drugi razlog je što on spada u one pisce koji se ne boje angažirati u javnosti, progovoriti o bitnim problemima s kojima se suočava današnji svijet“, kazao je prof. dr. Vahidin Preljević, šef Katedre za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

  Preljević objašnjava kako je teško naći pisca i intelektualca koji u sebi doslovno sažima toliko puno svjetova, ako ne i cijeli svijet, i da nije slučajno što je naslov njegovog najvažnijeg i romana koji ga je na kraju i proslavio „Sakupljač svjetova“, jer „on kao osoba je uistinu takav“.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + 4 =