Brčko: Umro hadži Dževad-ef. Numanović, sutra dženaza

  Dženaza će se klanjati sutra nakon ikindije-namaza ispred Džamije na Ivicima, a ukop će se obaviti na Gradskom mezarju „Meraje“.

  Dževad-ef. Numanović (Foto: Arhiva)

  Piše: Adis Mujdanović

  Danas je u 69. godini života umro hadži Dževad-efendija Numanović*, koji je obavljao niz odgovornih dužnosti u Islamskoj zajednici na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Otisak.ba Mevludin-ef. Smajlović, imam u džematu Ivici.

  Dženaza će se klanjati sutra nakon ikindije-namaza ispred Džamije na Ivicima, a ukop će se obaviti na Gradskom mezarju „Meraje“.

  *Dževad Numanović rođen je 20. juna 1950. godine, od oca Hasiba i majke Muhibe, u Maoči kod Brčkog. Mekteb i osnovnu školu završio je u rodnom mjestu i Gornjem Rahiću. Bio je jedan od najboljih učenika Gazi Husrev-begove medrese u svojoj generaciji. Oženjen je sa Hidajetom – kćerkom hafiza Šemsudina Kavazovića iz Maoče, sa kojom je imao sina i kćerku: Sin: Nihad. Kćerka: Nermina. Prva služba u Islamskoj zajednici bila mu je na mjestu imama Azizije džamije u Brezovom Polju od 1. jula 1969. do 31. avgusta 1973. godine. Za vrijeme Dževad-efendije nastavljena je druga faza radova na Aziziji džamiji. Tako je za njegova vremena pokriveno kube/kupola Azizije džamije. Po odlasku iz Brezova Polja radi kao imam u džematima: Ograđenovac, Nova Brka i Hadži-Pašina džamija u Brčkom gdje ga zatiče agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992. godine. U toku i nakon agresije ponovo je imam u džematu Nova Brka kod Brčkog. Zatim se vraća u Brčko gdje radi i gradi džamiju u džematu Ivici – Brčko. Obavio je hadž sa hanumom Hidajetom 2010. godine. Penzionisan je na mjestu imama džamije Ivici. Među kolegama i džematlijama slovio je kao vrijedan islamski radnik, a posebne uspjehe postiže u radu kao muallim. Obavljao je niz odgovornih dužnosti u Islamskoj zajednici. Bio je vjersko-prosvjetni referent/glavni imam, knjigovođa i član Odbora IZ-e Brčko. U nekoliko mandata je bio sekretar Udruženja Islamskih vjerskih službenika Brčko (iz pera hadži Osman-efendije Kavazovića).

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + three = 11