Brčko: U subotu predstavljanje zbirke pjesama “Odijelo bez tijela” Muniama Alfakera

U velikoj sali brčanskog Preporoda (Islahijet), u subotu, 23. novembra, s početkom u 18 sati, Književni klub Pablo Neruda Brčko distrikt BiH će predstaviti svoje novo izdanje, zbirku pjesama „Odijelo bez tijela“, autora Muniama Alfakera.

O knjizi će govoriti autor, prevoditeljica Milena Rudež, te urednik knjige Žarko Milenić.

MUNIAM ALFAKER je irački i internacionalni pjesnik, pisac, dramaturg i prevodilac sa danskog na arapski. Živi u Kopenhagenu. Rođen 1953. u Bagdadu, odakle pod pritiskom režima odlazi 1979. Preko Maroka i Libana stiže u Siriju 1982. U Damasku objavljuje prvu zbirku poezije na arapskom Daleko od njih. Azil nalazi u Danskoj, gdje nastavlja sa književnim radom i 1988. objavljuje zbirku poezije Oblak u bijegu na arapskom sa paralelnim danskim prijevodom. Od tada je objavio desetak knjiga na danskom, a na arapskom i brojnim svjetskim jezicima preko pedeset knjiga poezije, dva romana i jednu dramu. Osim knjige poezije Odijelo bez tijela objavio je na bosanskom pjesničke zbirke Neočekivana radost i Oblak u bijegu i druge pjesme. Najnoviju pjesničku zbirku Rane vječnosti je objavio na arapskom u Kairu 2015. Nosilac je brojnih danskih i međunarodnih nagrada i priznanja, kao pjesnik i gradilac mostova između različitih kultura i naroda. Predsjednik je dansko-arapskog udruženja Assununu.

Autor: Književni klub Pablo Neruda Brčko
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− four = one