Brčko: U petak književna večer posvećena Iliji Trojanowu

  Kako je najavljeno, u programu učestvuju: Mješoviti hor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Jasmina Kurtalić, Ernad Osmić, Vahidin Preljević, Naser Šećerović i Ilija Trojanow.

  Foto: Preporod Brčko

  Novinar: Dževad Turčalo

  U petak, 14. juna sa početkom u 19 sati, u avliji Kuće Bećirevića u Brčkom, Ulica Branislava Nušića – broj 40, bit će upriličena književna večer posvećena Iliji Trojanowu.

  Kako je najavljeno, u programu učestvuju: Mješoviti hor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Jasmina Kurtalić, Ernad Osmić, Vahidin Preljević, Naser Šećerović i Ilija Trojanow.

  Trojanow je njemački književnik bugarskog porijekla, jedan od najvećih pisaca njemačkog govornog područja.

  Proslavio se romanom „Sakupljač svjetova“ (2006), čiju građu čini biografija britanskog oficira i istraživača Richarda Burtona.

  Objavio je više nagrađivanih romana i zbirki proze, te nekoliko esejističkih knjiga koje su snažno odjeknule u evropskoj javnosti.

  Prof. dr. Vahidin Preljević, šef Katedre za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, smatra da je Trojanow pisac koji kao malo koji drugi autor otjelovljuje pisanje koje gradi mostove između kultura, između tradicije i modernosti, te da se zbog svoje esejistike može smatrati jednim od najznačajnijih evropskih intelektualaca.

  Veliko poetološko predavanje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod nazivom „(Ne)odmjereno pisanje“ Trojanow je održao 22. maja ove godine u saradnji sa Katedrom za njemačku književnost ove visokoškolske ustanove.

  Taj događaj organiziran je u okviru projekta „Sarajevska poetička docentura“ koji se realizira sa Fondacijom „S. Fisher“ iz Berlina, a pored toga planirane su književne večeri u Sarajevu, Banjaluci i Brčkom.

  Organizator ovog važnog kulturnog događaja je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = 1