Brčko: U Islahijjetu promovisana nova knjiga Zejćira Hasića

  Pošto često gostujem po Bosni i Hercegovini i svima govorim da sam sada profesionalno tuzlanski pisac, ali suštinski i u duši sam brčanski, i nikada to nisam prestao biti, zaključio je Hasić.

  Fotoreporter: Kristian Bilić (Otisak.ba)

  Novinar: Kristian Bilić

  Brčanski književni stvaralac sa adresom u Tuzli, Zejćir Hasić, sinoć je u prepunoj sali Doma Islahijjeta u Brčkom promovisao svoju novu knjigu “Pjesme koje obaraju s noge ili bar misle da to mogu“.

  “Zejćir Hasić kao naš sugrađanin koji je ušao u lektire i čitanke i u našu kolektivnu svijest kada je u pitanju književnost. Zejćir ima jedan vrlo istančan sluh za svoju publiku koji se ne može replicirati neorganski. To ako ne proizađe iz neke dobrote, čistote duha i razumijevanja tog dječijeg što svi nosimo u nama ne može se prenijeti u stihove”, kazao je recenzent knjige i moderator promocije Ernad Osmić.

  Predpremijera u IX Osnovnoj školi

  Knjiga je imala i predpremijeru u IX Osnovnoj školi, koju je i sam Hasić pohađao. Prvo je predstavljena osnovnoškolcima koji su bili oduševljeni i od kojih su mnogi došli i na promociju sa roditeljima.

  “U toku nastave smo imali priliku da nas Zejćir posjeti i gdje smo direktno mogli da vidimo djelovanje knjige na učenike. Učenici su bili oduševljeni i kada vidite tu recepciju kod učenika, što u stvari i jeste to što knjiga cilja i pjesme u njoj, onda znate šta Zejćir radi“, dodao je Osmić.

  Ernad Osmić (Fotoreporter: Kristian Bilić – Otisak.ba)

  Pjesme govore o ljudima

  U njegovoj recenziji piše da je alegorija, kao metafora koja se proteže kroz čitav tekst, u Hasićevim pjesmama u službi onoga što bi ruski formalisti nazvali oneobičavanje, ali i kao postupak otežavanja razumijevanja.

  “Pjesme kao što su ‘Pjesma o glavonjama’, ‘Bajkasta pjesma o slonu i bubamari’, ‘Uobraženi plankton’ i dr. koriste vješto ove elemente kako bi se stvorila basnasta dimenzija u samom doživljaju pjesama”, naveo je Osmić.

  Istakao je da pjesme govore o ljudima više no o životinjama koje su protagonisti teksta, tačnije da govore o ljudskom karakteru, njegovim vrlinama i manama.

  “Baš kao mađioničari koji gledaocima skrenu pažnju na ono što je svakodnevno kako bi fantastičnost predstavili kao plauzibilnu mogućnost, Hasić riječima stvara nemoguće svjetove kojima se ne trebamo čuditi zbog njihove fantastičnosti, nego zbog poente koja se u njima dogodi. Njegova nova zbirka ‘Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu’ upravo tu nemogućnost spušta na razinu svakodnevice ne bi li je obogatila i nadgradila”, stoji u recenziji.

  Šimo Ešić (Fotoreporter: Kristian Bilić – Otisak.ba)

  U svakoj svojoj knjizi nov

  “Zejćir je jedan od najpoznatijih bh. pisaca i umjetnik koji se okušao u više pravaca, ali nekako u dječijoj literaturi je nekako najviše svoj. I on sam kaže da se najbolje osjeća kad piše za djecu. Zanimljivo je da je Zejćir u svakoj svojoj knjizi nov i to je ono što ga održava sve ovo vrijeme na ovom našem tako malenom tržištu te opstati na tom tržištu kako Zejćir iz knjige u knjigu uspjeva je zaista umijeće”, izjavio je Šimo Ešić, bosanskohercegovački pjesnik za djecu, dramski pisac, pripovjedač i novinar.

  Zejćir Hasić (Fotoreporter: Kristian Bilić – Otisak.ba)

  “Moji književni počeci su bili u osnovnoj školi, tadašnja ‘Tamara Begović’, kada sam objavio svoje prve pjesme i priče. Prva knjiga mi se desila u Brčkom, a dobar dio kasnije je vezan za Brčko. Uvijek se sa zadovoljstvom vraćam u svoj grad i svaka knjiga prvo mora biti predstavljena u Brčkom, kao i ova sad, i tu se lijepo osjećam. Pošto često gostujem po Bosni i Hercegovini i svima govorim da sam sada profesionalno tuzalanski pisac, ali suštinski i u duši sam brčanski, i nikada to nisam prestao biti”, zaključio je Hasić, koji je profesor bosanskog jezika, a pored poezije, piše i prozu i dramske tekstove.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = forty nine