Brčko: Terenska vježba s planom aktivnosti NATO NICS projekta

Ministarstvo bezbjednosti BiH u saradnji s Odjeljenjem za javnu bezbjednost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a uz podršku Federalne uprave civilne zaštite organizuje terensku vježbu za korištenje NICS sistema u periodu od 28. do 31. oktobra 2019. godine na teritoriji Brčkog, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vježba se održava u skladu s planom aktivnosti NATO NICS projekta “Napredna regionalna koordinacija u nesrećama” za 2019. godinu, a predviđen je dolazak oko 100 učesnika.

“Za tu namjenu pripremljen je i poseban scenario kako bi se prikazale mogućnosti ovog softvera te način njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim akcentom na saradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u BiH”, naveli su iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Budući da će se vježba održavati na području Brčko distrikta, odnosno u blizini rijeke Save, cilj je da se testiraju i uvježbavaju timovi civilne zaštite za spašavanje čamcima, ronilački tim, tim pumpi visokog kapaciteta, tim vodenih barijera, tim za traganje i spašavanje i HBRN tim.

Na vježbi će učešće uzeti predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH, policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i drugih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u BiH. Pored toga, očekuje se i dolazak posmatrača iz partnerskih zemalja i institucija na projektu: NATO SPS programa, Ministarstva unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država i MIT – Lincoln laboratorije iz SAD-a, Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Direktorata za vanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Republike Sjeverne Makedonije.

Izvorno objavljeno: 25.10.2019.
Izvor: Anadolu Agency

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ten × 1 =