Brčko: Svečano otvorena Izložba „Domovina u srcu“

  Ova postavka je obogaćena i sa ratnim zastavama, eksponatima naoružanja, opreme, multimedijalnim sadržajima (foto-dokumentaciona i video građa), a kroz Izložbu se mogu vidjeti i uniforme koje su se mijenjale od 1992-1995.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Povodom obilježavanja 27. godišnjice od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, Koordinacija boračkih udruženja ARBiH Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Drugim pješadijskim (rendžerskim) pukom Oružanih snaga BiH,  organizovala je Izložbu “Domovina u srcu”, čije je svečano otvaranje bilo jučer u 17 časova u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ (fotogalerija ovdje).

  Fahrudin Džanić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Izložba kao kvalitetan čas historije

  „Drago nam je što na ovaj način obilježavamo godišnjicu Brigade, odnosno otvaranjem muzejske postave. Cilj nam je bio da privučemo što više školaraca, kojima ovo može da bude jako kvalitetan čas historije“, poručio je ispred Koordinacije boračkih udruženje ARBiH Brčko, Fahrudin Džanić.

  „Imamo priliku da pokažemo javnosti našu putujuću postavku pod nazivom ‘Domovina u srcu’, koja se sastoji od 20 panoa, na kojima je hronološki prikazana vijekovna opstojnost Bosne, kao hiljadugodišnje zemlje, od srednjovjekovnog perioda pa od 1992. godine, kada je ponovo dobila nezavisnost“, kazao je major Almir Kuluglić, oficir za kulturno-historijsko nasljeđe u Komandi Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka.

  Izložba ostaje u Brčkom do 20. maja

  Ova postavka je obogaćena i sa ratnim zastavama, eksponatima naoružanja, opreme, multimedijalnim sadržajima (foto-dokumentaciona i video građa), a kroz Izložbu se mogu vidjeti i uniforme koje su se mijenjale od 1992-1995.

  Izložba ostaje u Brčkom do 20. maja, a nakon toga putujuća postavka ide u Goražde, zatim u Bihać i u Sarajevo, u skladu sa obilježavanjem godišnjica formiranja tih brigada, poručuje Kuluglić.

  Ova putujuća izložba je krenula prošle godine, na Dan Armije RBiH, prvo je bila u Zenici, u toku te godine su posjetili Konjic, Lukavac i Tuzlu, a ove godine su već bili u Tešnju.

  Almir Kuluglić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Izuzetna nam je čast što smo dobili poziv da dođemo u Brčko od predsjednika Skupštine i Koordinacije boračkih udruženja, te bih pozvao sve građane da nas posjete na lokaciji Kasarna i Aerodrom ‘Dubrave’ na Dubravama i da obiđu našu stalnu postavku“, rekao je Kuluglić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty two − 59 =