Brčko: Skupština završila 56. redovnu sjednicu

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH su u srijedu, 4. decembra 2019. godine, u nastavku 56. redovne sjednice Skupštine po hitnom postupku usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti Brčko distrikta BiH. Usvojenim izmjenama i dopunama omogućava se da se uz retroaktivno djelovanje  člana 23 ovog zakona do 31. 12. 2019. godine završi revizija predmeta korisnika  prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica i donesu rješenja za period utvrđenog prava od 1. 12. 2018. godine. Po hitnom postupku su usvojeni i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Vladi i Nacrt zakona o dopunama Zakona o papirima od vrijednosti.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju projektovanju i razvoju Brčko distrikta BiH u prvom čitanju. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama zaposlenih u pravosuđu Brčko distrikta u prvom čitanju nije dobio potrebnu većinu, a podršku poslanika nije dobio ni Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Za izmjene ovog zakona glasalo je dvanaest dok je petnaest poslanika bilo suzdržano.

Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine ocijenio je korektnim i kvalitetnim prijedlog kluba poslanika SDS-a za izmjene i dopunu Krivičnog zakona koje se odnose na pooštravanje sankcionisanja davanja i primanja mita u vezi s glasanjem i rekao da je većina poslanika prilikom glasanja bila suzdržana jer se zalažu za cjelovita rješenja i njihovu usklađenost sa rješenjima na nivou BiH. Istakao je da je i Pravosudna komisija sugerisala da se sačekaju izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH na kojima radi radna grupa koju je imenovalo Ministarstvo pravde BiH i u koju su uključeni i članovi iz Pravosudne komisije Brčko distrikta.

Skupština je odložila razmatranje Zakona o radu u drugom čitanju, usvojila Zakon o preuzimanju dioničkih društva, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta kao i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona  o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima.

Doneseno je više odluka među kojima i desetak odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH.

Poslanici su usvojili izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta za prvih šest mjeseci ove godine i Izvještaj o radu s finansijskim poslovanjem JP „Putevi Brčko“. Data je saglasnost na Odluku o rebalansu Finansijskog plana Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i saglasnost na odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o  platama, naknadama i drugim primanjima u JP „Putevi Brčko“ i JP „Luka Brčko“ i JZU „Zdravstveni centar“ Brčko. Saglasnost je dobio i Pravilnik o radu JP “Radio Brčko“.

Razmatrani su i izvještaji o reviziji finansijskih izvještaja i poslovanja više odjeljenja i institucija Brčko distrikta za prošlu godinu: Fonda Zdravstvenog osiguranja, JZU “ Zdravstveni centar“ Brčko,  Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge i Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Nekoliko informacija čije su razmatranje tražili poslanici Skupštine odloženo je za narednu sjednicu.

Autor: Skupština Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× five = twenty five