Brčko: Skupština završila 50. i započela 51. redovnu sjednicu

  Sjednica je prekinuta nakon pauze na kojoj nije postignuta saglasnost o Prijedlogu odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije koja je u dnevni red uvrštena na početku sjednice.

  Foto: Skupština BDBiH

  Novinar: Dževad Turčalo

  U nastavku 50. redovne sjednice održane jučer zastupnici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojili su Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta za 2019. godinu, saopćeno je jutros iz ovog zakonodavnog organa.

  Rebalansom je Budžet uvećan za 18.677.775,39 KM, nakon čega ovogodišnji budžet iznosi 248.226.474,33 KM.

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić podsjetio je da prilikom usvajanja Budžeta u zakonskom roku, krajem marta ove godine, nije bilo značajnijih intervencija na Prijedlog budžeta koji je uputio gradonačelnik, ali da je tada postignut dogovor da se ubrzo nakon usvajanja pristupi rebalansu.

  Govoreći o strukturi rebalansa Budžeta, on je pojasnio da je 4.000.000 KM predviđeno za plaće prema zakonima o plaćama u javnoj upravi i institucijama, čija primjena počinje 1. jula ove godine.

  „Obezbijedili smo dodatnih 250.000 KM za formiranje implementacione jedinice za realizaciju međunarodnih projekata i povlačenje grant-sredstava kao i grant Razvojno-garantnom fondu za subvencionisanje dijela kamata za kupovinu prvog stana. Oko 100.000 KM je obezbijeđeno za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, što je bio zahtjev Javne zdravstvene ustanove i oboljelih od dijabetesa“, rekao je on.

  Od infrastrukturnih projekata naveo je novo investiranje od 350.000 KM u Poljoprivrednu i medicinsku školu za izgradnju fiskulturne sale i opremanje aneksa.

  „Konačno ćemo realizovati projekat obnove individualnih stambenih objekata za korisnike koji su već izabrani u prethodne tri godine, za šta je izdvojeno 220.000 KM. Imamo i poseban program stambenog zbrinjavanja najugroženijih porodica koji će Skupština usvojiti“, rekao je Kadrić.

  Kao značajne stavke naveo je rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica, za šta je predviđeno 1,7 miliona KM, kao i izgradnju vodovodne, kanalizacione mreže i arteških bunara sa 625.000 KM.

  Osiguran je i novac za nastavak izgradnje mini zaobilaznice Čardaklije kroz MZ Rijeke i nastavak izgradnje Bulevara, dodatnih 750.000 KM za dječiji vrtić na Ilićki i po 200.000 KM za fiskulturne sale u Rašljanima i Omerbegovači.

  „Opredijelili smo se i da značajno podržimo sportske klubove, prvenstveno premijerligaše. Značajno ćemo podržati ŽOK Jedinstvo i OK Mladost, jer igraju međunarodnu, evropsku ligu, a FK Jedinstvo ćemo pomoći sa 200.000 KM, jer ulaze u Prvu ligu Republike srpske i naš je cilj da budu premijerligaši BiH“, rekao je predsjednik Skupštine.

  Na 51. redovnoj sjednici koja je započela nakon redovne pauze, Skupština je po hitnom postupku usvojila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta, a doneseni su i Zakon o likvidacionom postupku, kao i Zakon o stečaju. Zastupnici su razmatrali i Informaciju o radu Osnovnog suda u prošloj godini.

  Sjednica je prekinuta nakon pauze na kojoj nije postignuta saglasnost o Prijedlogu odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije koja je u dnevni red uvrštena na početku sjednice.

  „Moram priznati da se nakon obavljenih konsultacija nismo usaglasili oko toga ko će biti vršilac dužnosti u periodu od šest mjeseci kako bi se mogla pripremiti procedura za raspisivanje javnog konkursa za izbor direktora i početak formiranja ove institucije, veoma bitne za Brčko distrikt. Nastavit ćemo s konsultacijama i usaglašavanjem kako bi došli do rješenja“, rekao je Kadrić.

  Zastupnici su na početku zasjedanja Skupštine minutom šutnje odali poštu preminulom Mihajlu Jovanoviću, bivšem potpredsjedniku Skupštine BDBiH, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  72 + = seventy four