Brčko: Skupština prihvatila Kladje kao lokaciju za izgradnju centra za upravljanje otpadom

  Predloženi zaključak podržala su 23 zastupnika, četiri su bila protiv, a dva uzdržana.

  Foto: Arhiv

  Novinar: Adis Mujdanović

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prihvatila je danas na vanrednoj sjednici Kladje (Donji Rahić) kao konačnu lokaciju za izgradnju centra za upravljanje otpadom (CUO), a na osnovu studije koju je predložio “Dvokutpro” Sarajevo i Strategije za zaštitu životne sredine Distrikta za period 2016-2026. godina.

  Kako je navedeno u usvojenom zaključku, Vlada i Skupština Distrikta usvojit će mjere za olakšice i stimulaciju za stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini lokacije CUO.

  Data je saglasnost Odjelu za komunalne poslove da pristupi proceduri nabavke usluge privremenog odlaganja miješanog komunalnog otpada van teritorije Distrikta, čiji odvoz bi trebao trajati do izgradnje i stavljanja u upotrebu CUO.

  Naglašava se da će sredstva za odlaganje komunalnog otpada biti osigurana u budžetima do stavljanja u upotrebu CUO, te da će visina potrebnih sredstava biti usklađena sa tržišnim uslovima, za period ne duži od pet godina.

  Odobreno je Odjelu da sredstva koja su već izdvojena u budžetu za 2018. za “rješavanje problema deponovanja otpada” iskoristi za nabavku opreme: mobilne pretovarne stanice sa presom za otpad, specijalnog vozila sa prikolicom za odvoz, posebnih kontejnera za veće količine otpada i druge neophodne tehničke uređaje.

  Oprema neophodna za realizaciju ovih poslova bit će predata na upotrebu i korištenje Javnom preduzeću Komunalno Brčko.

  Zaduženi su nadležni odjeli Vlade i ostale institucije da u najkraćem mogućem roku osiguraju sve uslove za privremeno postavljanje mobilne pretovarne stanice na lokaciji postojeće nesanitarne deponije.

  Predloženi zaključak podržala su 23 zastupnika, četiri su bila protiv, a dva uzdržana.

  Pejo Mendeš iz Hrvatske seljačke stranke – braća Radić (HSS) kazao je da je za rješavanje ovog pitanja, ali smatra da se treba odrediti druga lokacija koja bi bila zadovoljavajuća za sve.

  Spomenuo je dopis koji je jutros dostavljen gradonačelniku Distrikta Siniši Miliću i dogradonačelniku Anti Domiću, u kojem se predstavnici sedam brčanskih mjesnih zajednica protive Kladju kao lokaciji za CUO.

  Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Purić i Lidija Ljubojević također su glasali protiv, objasnivši to izostavljanjem člana u zaključku kojim bi se zatvorila postojeća deponija.

  Protiv je bio i Tomislav Stjepanović iz Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), koji je član vladajuće većine.

  Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Suad Burić i Esad Atić izrazili su sumnju u uspješnu realizaciju ovog projekta te su bili uzdržani.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = two