Brčko: Skupština o procesu fiskalizacije i zakupu poljoprivrednog zemljišta

  Prema podacima Direkcije za finansije, od 11. marta, kada je započela inicijalna fiskalizacija, do 8. aprila zaprimljena su 244 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, od kojih je riješeno 200 zahtjeva.

  Foto: Skupština BDBiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine razmatrala je jučer na 46. redovnoj sjednici Informaciju o procesu fiskalizacije u ovoj lokalnoj zajednici.

  Prema podacima Direkcije za finansije, od 11. marta, kada je započela inicijalna fiskalizacija, do 8. aprila zaprimljena su 244 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, od kojih je riješeno 200 zahtjeva, saopćeno je jutros iz Skupštine.

  Nakon višesatne rasprave o propisima koji reguliraju ovu oblast, provedbenim aktima, procedurama i problemima koji su se pojavili na početku fiskalizacije, Skupština je donijela Zaključak kojim je obavezala Direkciju za finansije da o fiskalizaciji redovno informira Skupštinu.

  Zaključkom je precizirano da je Direkcija za finansije dužna da jednom mjesečno dostavlja Skupštini izvještaj o procesu inicijalne fiskalizacije koji će sadržavati podatke o problemima u ovom procesu i prijedloge mjera za njihovo rješavanje. Skupština se obavezala da ove izvještaje razmatra na svakoj drugoj redovnoj sjednici.

  „Očekujem da ćemo na taj način moći pratiti ovaj cjelokupni proces i blagovremeno donositi odluke ukoliko prepoznamo da ima krupnijih problema koji se ne mogu prevazići kako bi Skupština djelovala određenim korekcijama i izmjenama zakona“, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

  Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave, kazao je da će u smislu skupštinskog Zaključka Porezna uprava koja se bavi provođenjem Zakona o fiskalnim sistemima u procesu inicijalne fiskalizacije sagledati sve eventualne probleme.

  „Tamo gdje nije moguće izvršiti primjenu klasične fiskalizacije odložit ćemo je za naredni period i istovremeno ćemo Skupštini predložiti određene izmjene u zakonima kako bi mogli implementirati Zakon o fiskalnim sistemima u oblastima gdje su uočeni problemi“, rekao je Trifković, ističući da je najbitnije riješiti problem veleprodaja odnosno bezgotovinskog platnog prometa, zbog čega će se vjerovatno ići s prijedlogom dopuna Zakona, kako bi se izuzeli svi oni koji obavljaju platni promet putem žiro računa.

  Osim fiskalizacijom, Skupština se na 46. redovnoj sjednici bavila i pitanjem raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

  Pred zastupnicima se našao Zaključak Vlade kojim se nalaže gradonačelniku Distrikta, kao instituciji koja upravlja javnom imovinom, da pokrene postupak poništenja javnog konkursa za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta.

  U Zaključku se navodi da je Vlada stava da se dosadašnji način dodjele poljoprivrednog zemljišta u zakup treba izmijeniti u smislu utvrđivanja nove politike u poljoprivredi i pristupiti razmatranju i analiziranju postojećih propisa u ovoj oblasti.

  Nakon sveobuhvatne rasprave zastupnika, Skupština je sinoć prekinula zasjedanje, a raspravu će nastaviti za sedam dana, najavljeno je iz ove institucije.

  „Analiziramo modalitete kako obezbijediti svima da na pošten i pravedan način mogu koristiti državno poljoprivredno zemljište“, izjavio je nakon sjednice Kadrić, ističući da je veliko zanimanje za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i da su uočeni veliki problemi, kao i nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača.

  Foto: Skupština BDBiH

  „Licitiraju se velike površine, odustaje se od izlicitiranih cijena i vodi se borba između, uslovno rečeno, malih poljoprivrednih proizvođača i onih koji imaju veću materijalnu moć da kroz ovaj postupak obezbijede velike površine, a da uslovno oni sitniji ostanu bez ičega, što ne možemo dozvoliti. Veliki poljoprivredni proizvođači će se morati navići da ćemo limitirati površine koje se mogu dodijeliti jednom pravnom i fizičkom licu“, rekao je on.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty two ÷ = thirty one