Brčko: Sastanak povodom saradnje ustanova oko biomedicinski potpomognute oplodnje u BiH

  Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Fonda Miodrag Todorović, predsjednik „Beba više“ Željko Lazarević, te predstavnici klinika „Medico-S“ Banjaluka, „New life“ Sarajevo, „Behćaći“ Sarajevo i „Balić“ Tuzla.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Danas je u prostorijama Hotela „Grand Posavina“ održan sastanak predstavnika brčanskog Udruženja „Beba više“, Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i klinika koje se bave biomedicinski potpomognutom oplodnjom u ovoj zemlji.

  Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Fonda Miodrag Todorović, predsjednik „Beba više“ Željko Lazarević, te predstavnici klinika „Medico-S“ Banjaluka, „New life“ Sarajevo, „Behćaći“ Sarajevo i „Balić“ Tuzla.

  Sporazum između Fonda i klinika na području BiH

  Tema sastanka je bila pitanje refundacije troškova za postupke medicinski potpomognute oplodnje i potencijalna saradnja između Fonda i klinika koje se bave ovom problematikom u BiH.

  „Mi smo zaista srećni jer imamo partnerski odnos sa Fondom zdravstvenog osiguranja u Brčko distriktu. Od nedavnog imenovanja direktora prije dva mjeseca, ovo je već treći sastanak u kojem smo napravili konkretne pomake i konkretne rezultate.

  Ono što me raduje je da će biti potpisan sporazum između Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta i svih klinika koje djeluju na području Bosne i Hercegovine“, kazao je Lazarević.

  To bi značilo da pacijenti imaju pravo izbora klinike, te će na ovaj način biti preskočena procedura kojom su ljudi najčešće dizali kredite zbog odlaska na postupke, pa taj novac kasnije refundirali od Fonda.

  Upravni odbor i v.d. direktor Fonda donijeli su odluku da sklope ugovore o saradnji sa klinikama kako bi pacijente poštedili toga da plaćaju dodatne kamate za postupke biomedicinske potpomognute oplodnje.

  Željko Lazarević (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Srećan sam i što mogu da najavim uskoro i potpisivanje memoranduma o saradnji između Fonda zdravstvenog osiguranja i Udruženja ‘Beba više’, što predstavlja jedan partnerski, ali i prijateljski odnos“, dodao je Lazarević.

  Javnim pozivom žele skupiti sve zainteresovane ustanove

  „Priča o ovome je započeta u Brčko distriktu još 2009. godine i mi samo pokušavamo da je nadogradimo i nastavimo. Otad do danas konstantno unapređujemo i dajemo sve veću podršku svim osobama koje žele da imaju djecu, a iz određenih medicinskih razloga nisu u mogućnosti.

  Sada smo omogućili da se kompletno finansiranje do određenog iznosa, kojeg smo ranije propisali, ne vrši više na način da sam pacijent mora sve da plati, a da mu kasnije Fond refundira“, kazao je Todorović.

  On je objasnio da će se objaviti javni poziv, pa nakon što zainteresovane ustanove odgovore sa pismom za saradnju, izvršit će se provjera tehničke i kadrovske mogućnosti tih ustanova, te razgovarati o saradnji i nakon potpisivanja ugovora će biti omogućeno korisnicima da prvi, drugi ili treći pokušaj, koliko Fond finansira, ide na način direktnog dostavljanja fakture za izvršenu uslugu.

  Miodrag Todorović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Mogu da kažem da se iz godine u godinu broj korisnika povećava i jako je bitno naglasiti da smo uveli da se treći pokušaj finansira do iznosa od 5.000 konvertibilnih maraka, jer uglavnom novac je taj koji predstavlja smetnju“, dodao je v.d. direktor Fonda.

  „Medico-S“ članica Pronatal grupacije Češke

  „Pored želje za saradnjom sa Fondom i Udruženjem, željeli smo da upoznamo ljude u Brčko distriktu o tome kako radi Zdravstvena ustanova ‘Medico-S’, koja je prošle godine postala članica Pronatal grupacije Češke, jedne od najvećih kompanija koje se bave vantjelesnom oplodnjom, a mi smo njihov prvi iskorak van Češke Republike.

  Marko Stanarević (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Također ih želimo pozvati u posjetu, jer smo od prošle godine u novom prostoru, koji je namjenski napravljen, te je veći, ugodniji za pacijente, a proširili smo i naš tim, te imamo stalnu saradnju sa češkim ljekarima i embriolozima“, kazao je Marko Stanarević, zamjenik direktora ZU „Medico-S“ Banjaluka, te dodao da je od početka rada klinike na svijet došlo preko 1.200 beba.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety one ÷ thirteen =