Brčko: Promovisana dva rukopisa Save Pajkića

  Jučer je Književni klub Brčko distrikt Bosne i Hercegovine u prostorijama Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB) promovisao dva rukopisa Save Pajkića: „Visočka čaršija, Čekrčići i drugi zapisi“ i „Zašto Isus kasni“.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Jučer je Književni klub Brčko distrikt Bosne i Hercegovine u prostorijama Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB)promovisao dva rukopisa Save Pajkića: „Visočka čaršija, Čekrčići i drugi zapisi“ i „Zašto Isus kasni“.

  Savo Pajkić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Autor je kazao kako ovi rukopisi u sadržinskom smislu predstavljaju jednu knjigu, ali da su igrom slučaja štampani kao dvije knjige.

  „Zašto Isus kasni“ može pokrenuti filozofsku raspravu

  „Tematski, to je jedna biografska proza, dokumentaristička, sa svojih 80 godina dosta sam proživio, mnogo događaja i upoznao mnogo likova. Ja sam pokušao da to iskreno ispričam u jednoj ležernoj formi“, kazao je Pajkić.

  Smatra da bi se oko „Zašto Isus kasni“ mogla pokrenuti cijela filozofska rasprava, „pa bi evolucionisti rekli da Isus kasni, šta je radio za vrijeme Aušvica i drugih katastrofa, a kreacionisti bi rekli da nije pravo smrtnika da ocjenjuju Božije puteve“.

  „Pošto spadam u evolucioniste, smatram da se skupilo dovoljno razloga, da je svijet dovoljno deformisan, da je bilo dovoljno nesreća i bilo bi vrijeme da dođe i to promijeni“, istakao je autor.

  Šefko Kaloper, predsjednik Književnog kluba BDBiH (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Sava Pajkić je Srbin koji je rat preživio u Sarajevu, a nije bilo lako biti Srbin u Sarajevu, čovjek koji normalno misli, preporučuje dobro, koji se nije odrekao svog porijekla, ali nikad nije imao zle namjere protiv drugih naroda. Njegova djela su štiva iz kojih se može mnogo naučiti“, kazao je predsjednik Književnog kluba BDBiH, Šefko Kaloper.

  Fra Petar Matanović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „U Pajkićevim knjigama sam prepoznao sebe, on tako zgodno opisuje to vrijeme svog duhovnog rasta, život kroz koji smo isto prošli. Ja sam mlađi od njega deset godina, ali nekako, iz daleka, mogu reći da sam pratio te ljude koji su išli ispred mene i sam ulazio u to vrijeme“, za Pajkićeve rukopise je istakao fra Petar Matanović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = 18