Brčko: Promoviran jubilarni 10. broj nove serije časopisa “Život”

  Bašović, koji je urednik, u izjavi za medije je kazao da je "Život" jedan od najstarijih i najuglednijih časopisa u Bosni i Hercegovini i regiji.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Adis Mujdanović

  U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko, jučer je u avliji Kuće Bećirevića u ovom gradu promoviran jubilarni 10. broj nove serije književnog časopisa “Život”.

  U promociji Časopisa su učestvovali: Almir Bašović, Pavel Ocepek, Žarko Milenić i Ćazim Suljević.

  Jedan od najstarijih i najuglednijih u BiH i regiji

  Bašović, koji je urednik, u izjavi za medije je kazao da je “Život” jedan od najstarijih i najuglednijih časopisa u Bosni i Hercegovini i regiji, te podsjetio da su ga od 1952. godine do danas uređivala neka od najvećih književnih imena sa ovih prostora: Meša Selimović, Mak Dizdar, Alija Isaković, Miljenko Jergović itd.

  Almir Bašović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Ova redakcija je objavila dosad 10 velikih dvobrojeva, prevode sa nekih 20-ak jezika. Pratimo, naravno, ono što je naše, domaća književna produkcija. Veliki broj mladih ljudi piše prikaze. Na to smo posebno ponosni, da smo predstavili sve značajne knjige koje su objavljene”, naveo je on.

  Bašović: Obnoviti instituciju književnog života 

  Naglasio je da pokušavaju opravdati naziv Časopisa, obnoviti instituciju književnog života koja je, po njegovom mišljenju, narušena na ovim prostorima.

  “U zadnjem broju smo objavili intervju sa velikim makedonskim pjesnikom Bogomilom Đuzelom, dobitnikom nagrade Bosanski stećak koju dodjeljuje Društvo pisaca BiH na manifestaciji Sarajevski dani poezije. Tu je različitih blokova”, naveo je Bašović.

  Predstavljanje slovenske savremene književnosti

  Istakao je da je dominantno ovaj broj obilježilo predstavljanje slovenske savremene književnosti, o čemu je govorio Pavel Ocepek, lektor slovenskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

  “Slovenska savremena literatura se pomakla od nekih nacionalnih tema ka ličnim subjektivnim temama. U zadnjih 10-15 godina žene su na prvom mjestu i pišu najbolju literaturu”, istakao je on.

  Pavel Ocepek (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Posebno mi je drago da je u ovom broju predstavljena slovenska književnost i da smo objavili, po narudžbi urednika Almira Bašovića, mi koji živimo vani, priloge vezane za zemlje u kojima boravimo. Ja sam pisao o ruskoj književnosti, Hasan (Zahirović) o češkoj itd.”, dodao je Milenić, koji je član redakcije Časopisa.

  Žarko Milenić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Prije Brčkog, časopis “Život” je promoviran u Sarajevu, Travniku i Zenici, a slijede promocije u Tuzli, Konjicu, Stocu i Mostaru. Dogovaraju se i promocije u Beogradu, Ljubljani, Podgorici i Zagrebu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  85 ÷ = seventeen