Brčko: Privredno vijeće pokrenulo inicijativu za izmjenu niza zakona

Odlučeno da se započne procedura za izmjenu Zakona o Privrednoj komori, čime će se značajno unaprijediti rad ove organizacije, ali i privrede u cjelini, saopćeno je danas iz brčanske Vlade.

Foto: Vlada BDBiH

Novinar: Adis Mujdanović

Privredno vijeće Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održalo je treću sjednicu na kojoj je odlučeno da se započne procedura za izmjenu Zakona o Privrednoj komori, čime će se značajno unaprijediti rad ove organizacije, ali i privrede u cjelini, saopćeno je danas iz brčanske Vlade.

Jedan od zaključaka kojeg su usvojili članovi Privrednog vijeća, kojim predsjedava gradonačelnik, a čine ga predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te realnog sektora, jeste pokretanje procedure za izmjenu Zakona o porezu na dohodak, čiji će nosilac aktivnosti biti Direkcija za finansije Distrikta, putem kojeg bi trebalo doći do smanjenja poreznih obaveza na dohodak, a samim tim do povećanja plaća zaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici.

Privredno vijeće je odredilo rok od 30 dana za stavljanje ovog zakona u daljnju proceduru usvajanja.

Isti rok je određen i za izmjenu Zakona o porezu na dobit, kojim bi se sa 10% trebali oporezovati privredni subjekti koji dolaze van Distrikta, a vrše neke usluge i radove te pritom nemaju registrirano sjedište niti poslovnu jedinicu u Brčkom.

Privredno vijeće je podržalo i donošenje Zakona o poslovnim zonama Distrikta, ali i raspravljalo o pitanju graničnog prelaza Brčko – Gunja i zatvaranja mosta te pozvalo na hitno rješavanje u smislu delegiranja problema putem institucija i na državni nivo.

Jedan od zaključaka sjednice Privrednog vijeća jeste i da se apelira na Skupštinu Distrikta da svi zakoni koji dolaze na usvajanje od strane ove institucije budu prethodno razmatrani na Ekonomsko-socijalnom vijeću, kao što to radi i Vlada za zakone koji se delegiraju u ime izvršne vlasti.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ seventy five = 81