Brčko: Prezentirane preporuke za otklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije

  Predstavnicima Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u brčanskoj Gradskoj vijećnici predstavljen dokument „Analiza pravnog okvira i preporuke za otklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije Brčko distrikta BiH“, koji sadrži više od 50 preporuka za poboljšanje investicionog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici.

  Foto: Vlada BDBiH

  Novinar: Dževad Turčalo

  Predstavnicima Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u brčanskoj Gradskoj vijećnici predstavljen dokument „Analiza pravnog okvira i preporuke za otklanjanje prepreka za investiranje u sektor energije Brčko distrikta BiH“, koji sadrži više od 50 preporuka za poboljšanje investicionog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici.

  Za izradu ovog dokumenta formirana je radna grupa koja je analizirala sve propise koji uređuju postupak izgradnje energetskih objekata u BDBiH.

  Radnu grupu formirala je Vlada BDBiH u koordinaciji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a tehničku asistenciju u radu pružao je USAID projekat „Investiranje u sektor energije“ (USAID EIA).

  Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika BDBiH Anto Domić, šef Odjela za komunalne poslove Zoran Bulatović, predstavnici drugih nadležnih Vladinih odjela, Javnog preduzeća„Komunalno Brčko“, OHR-a, OSCE-a, kao i Državne regulatorne agencije, navedeno je u saopćenju iz Vlade BDBiH.

  Eldar Tunjić, specijalista za pravne poslove iz USAID-ovog projekta „Investiranje u sektor energije“, rekao je da su neki od zadataka projekta da analizira postupak izdavanja dozvola za izgradnju svih objekata energetske infrastrukture, identificira koje su to prepreke s kojima se investitori najčešće susreću i u skladu s tim da formulira preporuke za izmjenu zakonskog okvira koji uređuje postupak izdavanja dozvola.

  „Proveli smo detaljnu analizu svih sektorskih zakona koji uređuju oblasti koncesije, prostornog planiranja, oblast građenja, upravljanja vodama itd. Rezultati su pokazali da propisi u Brčkom imaju značajan broj nedostataka koji se ogledaju u nejasnim odredbama, zatim postoji i dio pravnog okvira koji nije nikako usvojen, ali isto tako i dio zakona koji nisu usklađeni s direktivama EU i najboljom međunarodnom praksom“, pojasnio je on.

  Naveo je da svi navedeni problemi predstavljaju značajnu prepreku investitorima, ali i nadležnim organima koji se susreću s raznim problemima zbog toga što propisi nisu harmonizirani.

  Predrag Ljubojević, predstavnik radne grupe koju je formirala Vlada BDBiH, rekao je da je sa današnjeg sastanka proizašao niz zaključaka.

  „Prvi zaključak je da će Vladi Brčko distrikta BiH biti dostavljene na usvajanje preporuke koje su danas predstavljene. Prezentacija će biti upriličena i u Skupštini, gdje su donosioci odluka. Jedan od zaključaka je da ćemo dobiti pomoć u izradi novih zakona koji nam nedostaju poput zakona o električnoj energiji, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije te da ćemo nastaviti da radimo na izmjenama postojećih zakona, prema preporukama koje su nam predstavljene“, naveo je on.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 + four =