Brčko: Prezentiran projekt za adaptaciju zgrade za dječju i adolescentnu psihijatriju

  U organizaciji BZK “Preporod” Brčko distrikta i Fondacije “Mentalno zdravlje za sve” Tuzla sinoć je u Domu islahijeta upriličena prezentacija projekta za adaptaciju zgrade namijenjene za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju u Tuzli.

  O projektu je govorio dr. Mevludin Hasanović, predsjednik UO Fondacije, koji je ovom prigodom ukazao na značaj očuvanja mentalnog zdravlja, ali i na mjere prevencije ranog prepoznavanja i liječenja poremećaja ponašanja.

  “Nama je cilj da na ovim prostorima zaživi priča o Dječjoj i adolescentnoj psihijatriji jer se mnogi bave mentalnim zdravljem na neefikasan način. Uglavnom ljudi bilježe stvari, ali nemaju znanje da dijagnostikuju, otkriju i da liječe, a to mogu samo dječji psihijatri. Mi imamo razvijene kapacitete za odrasle u psihijatrijskim ustanovama, ali je potrebno napraviti ambijent gdje se mogu liječiti i mlađi. Imamo zgradu i projekt, ali nam trebaju dodatna sredstva jer želimo i roditeljima omogućiti da borave sa djecom”, istaknuo je dr. Hasanović, podjećajući da je za ovakvu jednu Kliniku, u kojoj će moći liječiti i Brčaci, rebalansom iz proračuna Distritka predviđeno 100.000 maraka.

  U okviru prezentacije projekta otvorena je i izložba umjetničkih slika sa motivom levhi “Donacijom do umjetničkog djela” Admira Bilalovića, koji je odlučio prihod od izložbe usmjeriti u humanitarne svrhe, točnije Fondaciji “Mentalno zdravlje za sve” Tuzla.

  Autor: Ivana Pirić
  Izvor: Radiobrcko.ba (28.12.2019)

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty − 30 =