Brčko: Predstavljeni rezultati PISA testiranja zaposlenicima osnovnih i srednjih škola

Predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) BiH na poziv Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta BiH održali su danas zaposlenicima brčanskih osnovnih i srednjih škola u Domu kulture u Brčkom prezentaciju rezultata PISA testiranja kao i preporuka proizašlih iz spomenutog testiranja u kojem su učestvovali i učenici Brčko distrikta BiH.

Dženeta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH i PISA koordinator za BiH pojasnila je da je PISA testiranje program Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kojim se testira čitalačka, matematička i naučna pismenost petnaestogodišnjaka. Prema njenim riječima, ovo testiranje se odvija svake tri godine, a BiH je prvi put bila dio istraživanja 2018. godine na uzorku od oko 6.500 učenika te će ovi rezultati biti predstavljeni u Brčkom.

„Rezultati su takvi da su učenici u sve tri oblasti postigli postignuća ispod OECD prosjeka pa ako uporedimo s regijom, BiH ima lošija postignuća. U prosjeku učenici su tri godine zaostatka u školovanju u odnosu na prosječnog učenika OECD zemlje. Pripremljene su preporuke i očekuje se da svaki dio BiH na teritoriji gdje se upravlja obrazovanjem ove preporuke i primjeni s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja. Riječ je o dugoročnim i strateškim preporukama za donosioce odluka, ali i kratkoročnim koje se mogu početi odmah primjenjivati“, zaključila je Džumhur.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH rekao je da je ovo prilika da direktori, nastavnici i stručni saradnici brčanskih škola iz prve ruke čuju prezentaciju, odnosno da se upoznaju sa svim spornim stvarima koje se eventualno ne rade na pravi način i problemima u nastavnom planu i programu kako bi rezultati u narednom periodu bili daleko bolji. Iako rezultati iz cjelokupne države nisu najsjajniji, Osmanović je istakao da konkretno za Distrikt nisu rađena posebna testiranja, te da je, uprkos rezultatima, činjenica da učenici iz Brčkog koji idu na međugradska i regionalna takmičenja postižu zapažene rezultate. „Cilj nam je ipak pratiti i regiju i naše učenike što kvalitetnije obrazovati“, zaključio je Osmanović.

Autor: Vlada Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

nine × = fifty four