Brčko: Predstavljen Priručnik za razumijevanje nasilja u porodici i nasilja prema ženama

  Naziv priručnika je „Mi smo tu zbog njih - omogućimo im dostojanstven život bez nasilja“.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Danas je u prostorijama Hotela Jelena održana press konferencija na kojoj je predstavljen priručnik za razumijevanje nasilja u porodici i nasilja prema ženama, pod nazivom „Mi smo tu zbog njih – omogućimo im dostojanstven život bez nasilja“. Organizator je Fondacija „Udružene žene“ Banjaluka.

  Problem nasilja u porodici i nasilja nad ženama

  Gorica Ilić, projekt koordinatorica u Fondaciji i jedna od autorica Priručnika je u izjavi za medije rekla da se „Udružene žene“ bave problemom nasilja u porodici i nasilja nad ženama još od 1996. godine.

  Fondacija je realizovala razne aktivnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine, a u posljednje dvije godine je aktivna na području Brčko distrikta, gdje su članovi radili sa subjektima zaštite na protokolu koji se odnosi na postupanje u slučaju nasilja.

  „U sklopu rada sa subjektima zaštite smo došli do saznanja da je zaista važno subjektima zaštite dati smjernice kako treba da postupaju prema žrtvama nasilja. Priručnik koji danas predstavljamo smo kreirale zajedno u partnerstvu sa Mrežom žena sa invaliditetom ‘Nika’ iz Banjaluke, što ujedno čini prvu incijativu na ovoj teritoriji koja u sebi sadrži ovu posebnu marginalnu grupu, uzimajući u obzir da su one stalno izložene raznim oblicima nasilja u porodici i van porodice. Priručnik smo realizovali uz podršku Agencije za ravnopravnost polova i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, i na izradi Priručnika je učestvovalo pet autorica“, kazala je Ilić.

  Izdat u 200 kopija, a dostupan i u elektronskoj formi

  Autorice Priručnika dolaze iz nevladinog sektora, iz institucija socijalne zaštite, a jedna od njih je koordinatorica sigurne kuće, koja ima višegodišnje iskustvo u praktičnom radu sa ženama žrtvama nasilja, i zbog toga autorice tu vide posebnu vrijednost Priručnika.

  Priručnik je besplatan, nema komercijalnu svrhu. Izdat je u 200 kopija, a dostupan je i u elektronskoj verziji na stranici www.unitedwomenbl.org.

  Zasad je poslan na sto adresa, prvenstveno institucijama pravosuđa, socijalne zaštite i policije, iz razloga što ove institucije najviše pružaju podršku žrtvama nasilja i prvi se susreću sa tim žrtvama.

  Ilić iznosi da je za pripremu Priručnika bilo potrebno dugogodišnje iskustvo, a konkretan rad na njemu je trajao 6 mjeseci:

  „Najviše su nam pomogla naša lokalna i regionalna iskustva, a Priručnik je kreiran u skladu sa međunarodnim standardima, sa standardima Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, koju je BiH ratifikovala.“

  Žene ne prijavljuju odmah nasilje u porodici

  Ona smatra da institucije zadužene za rješavanje problema nasilja u porodici dobro rade svoj posao, ali naglašava da je žena koja prijavljuje nasilje nadležnim organima vjerovatno žrtva nasilja već nekih 10-15 godina, a vršilac je njoj draga, bliska osoba, s kojom je imala i lijepih trenutaka, pa tako dolaskom policije u njihov dom žrtva postaje zbunjena, pogotovo ako dotični imaju i djecu, te zbog toga žele institucijama dati smjernice kako se ponašati u takvim situacijama, da bi na pravi način zaštitili žrtvu.

  „Moguće je da postoje profesionalci koji smatraju da je u redu zlostavljati ženu iz vaspitnih razloga, pa to mišljenje im nesvjesno mijenja percepciju o žrtvi i krivičnom djelu nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Poruka bi bila da nesvjesne percepcije profesionalaca ne smiju utjecati na djelo nasilja u porodici“, na kraju zaključuje Ilić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − four = two