Brčko: Predsjednik Skupštine Esed Kadrić održao pres-konferenciju

Autor: Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Na konferenciji za novinare koju je danas sazvao predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, najavio je da će u svojstvu predsjednika ove institucije pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Zakona o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH.

„U skladu sa zakonskim ovlaštenjima pokrenut ću ocjenu ustavnosti ovog zakona. Ne mogu entitetske advokatske komore blokirati rad institucija Brčko distrikta a posebno ćemo analizirati po čemu su to u Brčko distriktu radili advokati od 2006. godine do danas“, rekao je predsjednik Kadrić.

Istakao je da su donošenjem Naloga supervizora svi zakoni Federacije BiH i Republike Srpske i svih institucija koje su sastavni dio bilo kojeg entiteta prestali da imaju pravno dejstvo na području Brčko distrikta.

„Sada imamo primjenu pravila entitetskih komora u Brčko distriktu i to je direktno miješanje u pravni sistem Distrikta i ja ga moram zaštiti, na to me kao predsjednika Skupštine obavezuje zakon. U ovom trenutku je na sceni kršenje Naloga supervizora za Brčko i vrlo je upitno na koji način od 2006. godine, nakon njegovog donošenja, advokati rade u Brčkom“, istakao je Kadrić. Pojasnio je da se entitetski propisi ne mogu primjenjivati u Brčko distriktu i samim time ni odluke entitetskih komora koje su osnovane u skladu s entitetskim zakonima, te da advokatske komore entiteta nemaju pravno dejstvo u Brčko distriktu. Poručio je da se ovim moraju voditi sve pravosudne institucije u Brčko distriktu i svi koji su zaduženi za štićenje pravnog poretka u Distriktu.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić rekao je da je ovih dana Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH uputio pismo kojim ih je podsjetio na obaveze koje proizilaze iz pravnih akata Distrikta, a kojima je propisano da Pravosudna komisija ima pravo da, između ostalog, predlaže i zakone iz oblasti advokatske djelatnosti.

„Pravosudna komisija nikada nije predložila zakon o advokatskoj djelatnosti i ja sam im kao predsjednik Skupštine ukazao na tu obavezu“, rekao je Kadrić ističući da je to u skladu sa svojim nadležnostima uradio kao predsjednik Skupštine koji je odgovoran za komunikaciju parlamenta s drugim institucijama.

Na kraju je pozvao advokate da se vrate svom poslu jer bi, kako je istakao, to bila najmanja šteta.

Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× seven = twenty eight