Brčko: Povećana novčana izdvajanja za postupke vantjelesne oplodnje

  Umjesto dosadašnjih 5.000 KM, Fond će za prvi postupak vantjelesne oplodnje od sada izdvajati 6.000 KM, dok su iznosi za drugi i treći pokušaj sa prvobitnih 3.500 KM podignuti na 5.000 KM.

  Foto: Beba više

  Novinar: Adis Mujdanović

  Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine povećao je novčana izdvajanja za postupke vantjelesne oplodnje.

  Umjesto dosadašnjih 5.000 KM, Fond će za prvi postupak vantjelesne oplodnje od sada izdvajati 6.000 KM, dok su iznosi za drugi i treći pokušaj sa prvobitnih 3.500 KM podignuti na 5.000 KM.

  Također, Odjelu za zdravstvo i ostale usluge upućena je inicijativa koja bi se uskoro trebala naći pred članovima brčanske Vlade, a tiče se izmjene pravilnika kojim bi pravo na treći postupak ostvarile i žene koje prethodna dva postupka nisu radile na teret Fonda, a imaju do 45 godina. Mogućnosti avansne uplate klinikama od strane Fonda također su u razmatranju.

  Predsjednik Udruženja “Beba više” Brčko Željko Lazarević u izjavi za Otisak.ba je izrazio veliko zadovoljstvo ovom odlukom, zahvalivši se svim članovima Upravnog odbora Fonda.

  “Mi smo zaista presrećni. Ova vijest nada je za mnoge parove u našem gradu koji se na prirodan način ne mogu ostvariti kao roditelji”, naglasio je on.

  Samo u ovoj godini aktivisti “Beba više” realizirali su projekat “Šta ako sam šesti”, pokrenuli Školu za trudnice u Brčkom, a nedavno su predstavljali BiH i na trodnevnom sastanku evropske krovne organizacije za borbu protiv steriliteta “Fertility Europe” koji je održan u Beogradu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + 4 =