Brčko: Potreba za postavljanjem informacionih ploča na nacionalnim spomenicima

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima ukupno 11 nacionalnih spomenika, proglašenih za takve od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na osnovu člana 5, stav 4, Aneksa 8. (Sporazum o komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Gradaščevića kula u Bijeloj (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

Piše: Azra Bijedić

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima ukupno 11 nacionalnih spomenika, proglašenih za takve od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na osnovu člana 5, stav 4, Aneksa 8. (Sporazum o komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Inicijativa Službe za arhiv BDBiH

Međutim, na ove najvažnije spomenike kulture nisu postavljene informacione ploče koje bi zainteresovanim prolaznicima mogle pružiti osnovne informacije o njima, te se tim povodom Služba za arhiv BDBiH, na čelu sa Ćazimom Suljevićem, a u sastavu Odjeljenja za javni registar u Vladi BDBiH, obratila Kancelariji za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH.

Ovu inicijativu su pokrenuli 31. avgusta 2018. godine, nakon arhivističkog savjetovanja na kojem je učestvovalo preko stotinu stručnjaka i arhivskih radnika iz zemlje i inostranstva, kada je organizovana posjeta i obilazak nekoliko nacionalnih spomenika u Brčko distriku BiH, navedeno je u inicijativi, koju je Otisak.ba dobio na uvid.

„Uvjerili smo se da najveći broj spomenika kulture, kao važnog dijela identiteta našega grada, nisu označeni informacionim pločama koje će svakom zainteresovanom prolazniku pružiti osnovne informacije o istorijatu spomenika i njegovom statusu. Ovim odlukama Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika“, napisano je.

Trenutno postavljena samo jedna informaciona ploča

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je shodno odlukama bila dužna utvrditi tehničke uslove i osigurati sredstva za izradu informacionih ploča.

Pošto Komisija nije uspjela osigurati sredstva za te namjene, došlo je do situacije u kojoj je od 11 nacionalnih spomenika kulture u Brčko distriktu BiH ispred samo jednog postavljena informaciona ploča, i to na inicijativu korisnika prostora njegovim vlastitim sredstvima.

U međuvremenu je Komisija promijenila pravilnik i obavezu obezbjeđivanja sredstava za ove namjene prenijela na vlasnike ili korisnike dobara.

„Obzirom da je većina nacionalnih spomenika u našem gradu imovina Brčko distrikta BiH imamo osnovanim da se ova aktivnost realizuje u paketu za sve spomenike kulture. Uvjereni smo da postoji potreba i razumijevanje da se ova aktivnost realizira čim prije“, naveli su u obraćanju Kancelariji.

Skoro 10 mjeseci kasnije, stanje se nije promijenilo, iako postoji obaveza ove lokalne zajednice za postavljanje informacionih ploča.

Zastupničko pitanje Esada Atića

Prije donošenja rebalansa budžeta Brčko distrikta BiH, na sjednici Skupštine BDBiH, zastupnik ovog zakonodavnog organa, Esad Atić, postavio je zastupničko pitanje Kancelariji za upravljanje javnom imovinom BDBiH u vezi sa ovim problemom.

„Moj motiv za postavljanje tog pitanja je bio, prije svega, da obični građani i ljudi koji dolaze u posjetu Brčko distriktu mogu saznati osnovne podatke o spomeniku koji posjećuju, kao što su o kojem se spomeniku radi, kada je izgrađen, ko ga je radio, zbog koje svrhe itd.“, kazao je u izjavi za Otisak.ba Esad Atić.

On smatra da je bilo dovoljno sredstava u budžetu za postavljanje informacionih ploča, čije bi postavljanje, po njegovoj procjeni, koštalo do 10.000 KM.

„Nažalost, dobio sam jedan birokratski odgovor, da je za to bila zadužena Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika i da je trebala obezbijediti sredstva, ali nisu rekli da je Komisija u međuvremenu promijenila svoje akte u kojima je praktično predvidjela da lokalne zajednice, odnosno korisnici i vlasnici, trebali bi da postave te informacione ploče, što znači da je to dužnost Brčko distrikta“, rekao je Atić i time je situacija ostala ista.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventy ÷ = seven