Brčko: Potpisan Sporazum o finansiranju izgradnje obdaništa donacijom Srbije

Gradonačelnik Brčkog naveo da će obdanište biti izgrađeno po najvišim standardima u naselju Ilićka na površini od oko 2.500 metara kvadratnih, a objekat će biti površine oko hiljadu metara kvadratnih i bit će namijenjen za boravak oko stotinu djece.

Tegeltija i Milić potpisuju Sporazum [Ustupljeno Otisku]

Ministar finansija u Vladi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Zoran Tegeltija i gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić u ponedjeljak u Brčkom su potpisali Sporazum o finansiranju projekta izgradnje obdaništa u Distriktu donatorskim sredstvima Srbije.

Milić je nakon potpisivanja rekao da ovaj sporazum propisuje metodologiju trošenja sredstava od 500.000 eura [oko milion konvertibilnih maraka], osigurava transparentnost i garantira da će projekat biti realiziran u skladu sa zakonskim propisima koji važe na prostoru Distrikta.

On je naveo da će obdanište biti izgrađeno po najvišim standardima u naselju Ilićka na površini od oko 2.500 metara kvadratnih, a objekat će biti površine oko hiljadu metara kvadratnih i bit će namijenjen za boravak oko stotinu djece.

“Bilo je ideja da se gradi na području Srpske Varoši, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i potrebe da se što ranije krene u proceduru, izabrali smo drugu slobodnu lokaciju”, naveo je Milić.

Potreba za obdaništima

Uporedo sa realizacijom ovog projekta u budžetu se planiraju sredstva za projektiranje i izgradnju još dva obdaništa na području Distrikta, jer su to realne potrebe građana Brčkog.

Milić je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na doniranim sredstvima, kao i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku što je za donaciju sredstava kandidirao Brčko distrikt.

Predsjednici Srbije i RS-a u septembru na sastanku u Beogradu usaglasili su se oko inicijative da Srbija finansira izgradnju obdaništa u Brčkom.

Kontrola Vlade RS-a

Ministar Tegeltija rekao je da Vlada RS-a ima ulogu da kontrolira realizaciju ovog projekta.

“Sredstva za realizaciju ovog projekta nalaze se na posebnom računu Vlade Srpske i ona će biti uplaćivana kako radovi budu tekli”, naveo je Tegeltija.

On je dodao da je ovo jedan u nizu projekata čiju realizaciju pomaže Vlada RS-a, te najavio da će kasnije u ponedjeljak u Zvorniku biti potpisan sporazum za realizaciju još jednog sličnog projekta.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

20 ÷ = four