Brčko: Počinje rasknjižavanje subvencija za komunalne usluge korisnicima socijalnog programa

Izračunato je da će 11.933 korisnika socijalno-programskih mjera imati pravo na 87,01 KM subvencije po jednom korisniku za komunalne usluge u 2018. godini.

Foto: Ustupljeno Otisku

Novinar: Adis Mujdanović

Javno preduzeće „Komunalno Brčko“ danas je saopćilo da počinje rasknjižavanje subvencija za komunalne usluge korisnicima socijalnog programa.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donio je 17. oktobra 2018. godine Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava subvencija za komunalne usluge korisnicima socijalno-programskih mjera za ovu godinu.

Pravo na subvenciju ostvaruju osobe iz socijalno-programskih mjera, odnosno penzioneri čija penzija ne prelazi 350,99 konvertibilnih maraka (KM), nezaposlene osobe evidentirane do 1. septembra 2018. godine u Zavodu za zapošljavanje, i to žene s navršenih 55 godina života i starije i muškarci s navršenih 60 godina života i stariji, zatim korisnici stalne osnovne novčane pomoći, djeca bez roditeljskog staranja i punoljetne osobe smještene u hraniteljske porodice, djeca ometena u psihofizičkom razvoju, invalidi čija mjesečna invalidnina ne prelazi 350,99 KM i slijepe osobe koje su korisnici samo dodatka za njegu i pomoć druge osobe.

Odjel za zdravstvo i ostale usluge, odnosno Pododjel za socijalnu zaštitu Vlade Distrikta, izvršio je prije nekoliko dana uplatu odobrenih sredstava za ove namjene u visini od 830.000,00 KM na račun „Komunalnog“.

Subvencija 87,01 KM po jednom korisniku

S obzirom na to da je od prošle godine na računu Preduzeća ostalo oko 200.000 KM nerasknjiženih sredstava za subvencije za 2017. godinu, te da u ovom trenutku „Komunalno Brčko“ raspolaže sa nešto više od milion KM za subvencije za komunalne usluge, prostom računicom izračunato je da će 11.933 korisnika socijalno-programskih mjera imati pravo na 87,01 KM subvencije po jednom korisniku za komunalne usluge u 2018. godini, navedeno je u saopćenju.

Svaki korisnik subvencije ima pravo da dođe na šaltere Preduzeća i da se popunjavanjem općeg obrasca obrati Službi za računovodstvo i navede na koji način želi da se izvrši raspodjela ovih sredstava po uslugama koje koristi.

Ukoliko korisnik ne dođe na šalter Preduzeća, smatrat će se da je saglasan da se cjelokupan iznos knjiži na utrošenu električnu energiju.

„U slučaju da se kompletan iznos uknjiži na trošak za električnu energiju prije nego se kupac obrati Preduzeću te naknadno iznese drugačiji zahtjev za raspored dobijenih sredstava subvencije, naši zaposlenici će naknadno izvršiti rasknjižavanje i raspoređivanje sredstava prema zahtjevu kupca“, istakli su iz „Komunalnog“.

Uslugu isporuke električne energije, koja je i najskuplja komunalna usluga, imaju svi korisnici socijalno-programskih mjera, te se najveći broj korisnika i odlučuje da kompletan iznos subvencije utroši upravo na plaćanje ove usluge.

„No, korisnici koji imaju potrebu i za izmirenjem obaveza za utrošenu vodu ili pruženu uslugu odvoza smeća, mogu da iskoriste pravo plaćanja i ovih troškova. Za više informacija pozvati besplatnu info liniju 0800 505 07“, stoji na kraju saopćenja.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twelve ÷ twelve =