Brčko: Počinje kampanja „Sve što trebaš je ljubav – UDOMI!“

  Kao i prethodnih nekoliko godina – od sredine juna do sredine jula traje ljetnja kampanja na senzibilizaciji građana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ali i susjednih mjesta, za udomljavanje pasa iz azila kojim upravlja Javno preduzeće „Komunalno Brčko“.

  Foto: Komunalno Brčko

  Novinar: Dževad Turčalo

  Kao i prethodnih nekoliko godina – od sredine juna do sredine jula traje ljetnja kampanja na senzibilizaciji građana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ali i susjednih mjesta, za udomljavanje pasa iz azila kojim upravlja Javno preduzeće „Komunalno Brčko“.

  – Pozivamo stanovnike da pokažu humanost i zbrinu pse koji se privremeno nalaze u azilu u mjesnoj zajednici Brod. Ove godine, pod motom „Sve što trebaš je ljubav – UDOMI!“ promovišemo udomljavanje pasa kao način da spasite bar jedan život, a vaš novi kućni ljubimac će vam to znati uzvratiti sa puno ljubavi“, kažu u Sektoru za zbrinjavanje napuštenih životinja JP „Komunalnog Brčko“.

  Posjete azilu koji se nalazi u naselju Brod, u bivšoj vojnoj bazi, moguće su svakog radnog dana od 09:00 – 15:00 sati, kada budući vlasnik može odabrati svog psa, dok se sam čin udomljavanja može realizirati isključivo utorkom i petkom u periodu od 10:00 do 11:00 sati, kada u azilu borave i veterinari Javne veterinarske stanice BDBiH, koji na licu mjesta besplatno vakcinišu i mikročipuju pse, a ujedno vlasnik za svog novog psa besplatno dobija i pasoš.

  – Postupak udomljavanja je krajnje jednostavan. Svi zainteresovani punoljetni građani, koji žele ovim humanim gestom da pokažu odgovornost prema životinjama, mogu doći u azil, obaviti razgovor sa našim zaposlenicima i predočiti želje i potrebe za određenim tipom psa. Nakon što je pas izabran, potrebno je potpisati izjavu o udomljavanju kojom se novi vlasnik obavezuje za brigu nad životinjom. Jedan od najvećih problema pojave pasa na ulicama je neodgovorno vlasništvo. Kada zbrinjavate, udomljavate ili kupujete psa, potrebno je da se obavežete da ćete brinuti o osnovnim životnim potrebama psa, ali i brinuti o njegovom potomstvu. Veterinarska stanica započela je sa registracijom i mikročipovanjem svih pasa u Distriktu i polako formira bazu podataka ovih životinja, što će, između ostalog, dati i uvid u brigu o psima od strane vlasnika“, kažu u Sektoru.

  – Udomljavanjem psa dobijate besplatno, dobijate prijatelja za cijeli život, ali dobijate i obavezu brige za drugo živo biće, koje će vam tu obavezu vratiti sa velikom odanošću i ljubavi. Azil za pse je privremeno, a ne trajno prebivalište psa. Zato ova i slične akcije daju značajan doprinos u uklanjanju ili sprečavanju boravka pasa bez nadzora na ulicama, te doprinose povećanju broja udomljenih pasa. Više informacija o udomljavanju pasa iz azila, lokaciji i posjetama azilu, možete dobiti i kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07 – dodaju iz Komunalnog.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × 1 =