Brčko: Pedagoška institucija tokom ove godine provela niz aktivnosti

Tokom ove godine, prema riječima direktor Pedagoške institucije i savjetnika za standarde i ocjenjivanje Ivane Krezić, urađena je analiza postojećih nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje, ali i analiza u dijelu standarda i normativa. Pravovremeno, a u skladu sa zakonom, donesen je i Program stručnog usavršavanja.

„U fazi smo pripremnih radnji za realizaciju sedam seminara za različite ciljne skupine nastavnika i stručnih saradnika tijekom zimskog raspusta“, dodala je.

Krezić je naglasila da su doneseni i nastavni planovi za dva smjera u Gimnaziji, te da su dobrim dijelom završene aktivnosti na izradi nastavnih planova i programa za vjeronauke. Istakla je i da su započeli stručno-pedagoški nadzor, i da se nada da će uskoro biti usvojen i Pravilnik o stručno-pedagoškom nadzoru, koji će precizirati vrste ovog nadzora i instrumentarije gdje bi škole i predškolska ustanova mogle samoevaluirati svoj rad i prije nadzora.

Podsjetila je da stručno-pedagoški nadzor ne donosi ocjenu, već utvrđuje činjenično satnje i daje preporuke pedagoške naravi.

„Ubuduće bi trebalo raditi na samom Pravilniku za stručno ocjenjivanje naših nastavnika i stručnih suradnika u nastavi. Nadamo se da će i taj segment zaživjeti, a koji ne ovisi u značajnoj mjeri o Pedagoškoj instituciji jer smo mi sastavni dio Odjela za obrazovanje. Za takve aktivnosti su predviđena značajna finansijska sredstva. Iz razgovora sa voditeljem Odjela za obrazovanje gospodinom Senadom Osmanovićem stekla sam dojam da imamo njegovo razumjevanje i da će se u narednom razdoblju naći mogućnosti da zaživi i stručno ocjenjivanje“, kazale je Krezić.

Kako je još rekla, tokom zimskog raspusta, stručni savjetnici Pedagoške institucije zajedno sa članovima aktiva osnovnih škola pokušat će donijeti i prijedloge najboljih udžbenika za nabavku i upotrebu u obrazovno-odgojnom sistemu Distrikta.

Autor: Sanita Jerković Ibrahimović
Izvor: Radiobrcko.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ninety eight − ninety =