Brčko: Otvorena izložba slika u Galeriji „Likum“

  U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“, čiji je pokrovitelj Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, sinoć je u Brčkom otvorena izložba slika u prostorijama Galerije „Likum“.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“, čiji je pokrovitelj Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, sinoć je u Brčkom otvorena izložba slika u prostorijama Galerije „Likum“ (fotogalerija ovdje).

  Djela slikara i iz drugih država

  „'Likum’ je dosta aktivan i česte izložbe koje se ovdje svakodnevno održavaju su dokaz toga. Kroz naš rad nastojimo da publici predstavimo što veći procenat našeg bogatstva u obliku fundusa. Ovaj put smo učinili nešto neobičnije, recimo prošla izložba je predstavila radove 12 ili 13 domaćih slikara sugrađanina, a ovaj put smo htjeli da malo osvježimo i ovdje imamo platna slikara iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Njemačke i drugih zemalja“, kazao je Jusuf Muharemović, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika „Likum“.

  Muharemović objašnjava da malo udruženja ovog tipa ima mogućnost da napravi jednu ozbiljnu retrospektivu, jer ona mora da posjeduje radove koji su nastali u posljednjih 20 godina.

  Jusuf Muharemović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Na izložbi imamo slike koje datiraju i iz 2002. godine, a s obzirom na to da smo u ovom sastavu nekih 17, 18 godina, to govori o našoj ozbiljnosti i kontinuitetu u radu“, smatra Muharemović.

  Osvježenje u likovnoj umjetnosti za Brčko

  „Ova izložba, kao i podstrek likovnim stvaraocima je jako važna za njihov daljnji rad, razvoj i iskustvo.

  Zvonimir Marić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Ova postavka je sažeta iz fundusa proteklih petnaest godina, a sudjelovanje u jednoj manifestaciji daje ozbiljnost samog programa i mi pratimo godišnji rad svih udruženja, te na takav način i kvalificiramo udruženja koja mogu sudjelovati u ovakvom programu koji zahtijeva kvalitetniju realizaciju“, rekao je Zvonimir Marić, stručni saradnik za razvoj sporta iz Pododjela za sport i kulturu.

  Dr. Anto Basić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Svaku izložbu pratim i utisci su izvrsni, oni su osvježenje u likovnoj umjetnosti za ovaj multikulturalni grad. Smatram da je ovo pravo remek djelo, brčansko proljeće, proljeće u gradu, koje nam nije baš naklonjeno, ali ova izložba je napravila čudo i proljeće, ovako tmurno i kišovito, učinila sunčanim i lijepim“, kazao je dr. Anto Basić, bivši predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy seven − 73 =