Brčko: Otvorena izložba „Kroz tri vijeka: Od Trgovačke škole u XIX vijeku do JU Ekonomske škole u XXI vijeku“

  Izložba je otvorena u okviru proslave Dana JU Ekonomske škole Brčko, u saradnji sa Arhivom Brčko distrikta BiH.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Sinoć je u izložbenom salonu Gradske vijećnice Brčko upriličeno otvaranje izložbe pod nazivom „Kroz tri vijeka: Od Trgovačke škole u XIX vijeku do JU Ekonomske škole u XXI vijeku“ (fotogalerija ovdje).

  Izložba je otvorena u okviru proslave Dana JU Ekonomske škole Brčko, u saradnji sa Arhivom Brčko distrikta BiH.

  Trgovačka škola otvorena 1883.

  Brčko je grad sa dugom tradicijom ekonomskog i trgovačkog obrazovanja. Ovdje je 1883. godine otvorena Trgovačka škola (kao jedna od četiri takve škole u Bosni i Hercegovini), da bi 1923/24. godine osnovana Trgovačka akademija koja je školske 1950/1951. godine transformisana u Ekonomsku školu.

  Od 1961. godine u Brčkom radi Viša ekonomsko-komercijalna škola, a od 1976. godine i Ekonomski fakultet.

  „Ovo je jedan od naših pokušaja da brčanskoj javnosti predstavimo svijetle tačke iz naše novije povijesti, 150 godina, i vjerujem da će to biti podsticaj za nova, druga istraživanja i da će doprinijeti pokušaju da, kroz predstavljanje sadržaja iz povijesti, jačamo identitet, osjećaj privrženosti za ovaj grad i ljubav prema njemu“, kazao je Ćazim Suljević, direktor Arhiva.

  Ćazim Suljević (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)Ističe da je Trgovačka škola, u vrijeme osnivanja, upisivana nakon četiri razreda osnovnog obrazovanja da je u pogledu nastavnih planova i programa bila pod velikim utjecajem obrazovnog sistema kojeg je sa sobom donijela Austro-Ugarska uprava u BiH, navodeći da tome najbolje svjedoči jedan inspekcijski nadzor, obavljen u Brčkom 1905. godine koji je izložen u prijevodu sa njemačkog jezika.

  Historija i tradicija od 135 godina

  „Mnogo je sadržaja i teško je sve ono što učenici i profesori naše škole rade predstaviti u dva dana. Trudili smo se da to nekako skratimo, ali aktivnosti naših učenika mogu se pratiti tokom cijele školske godine. JU Ekonomska škola baštini tradiciju dugu 135 godina. Potrudili smo se da izborom malog dijela dokumenata pokažemo dugu tradiciju, a moram napomenuti da ova škola ima mnogo dokumenata u samoj školi, u Arhivu u Sarajevu i u Arhivu u Beogradu“, kazala je Zora Pajkanović, direktorica JU Ekonomske škole Brčko.

  Navodi da ova škola ima mnogo vannastavnih aktivnosti: Recitatorsku sekciju, Novinarsku sekciju, Literarnu sekciju, Dramsku sekciju i mnogobrojne dodatne i dopunske sekcije, a posebno pohvaljuje rad Novinarsko-literarne sekcije, koja ove godine objavljuje 16. broj Ekonomista.

  Zora Pajkanović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Ekonomist predstavlja rad svih sekcija, ali i nastavni i vannastavni rad učenika i profesora. Za ovu godinu bih posebno istaknula da smo pripremili monografiju Škole, koja obuhvata 135 godina postojanja“, rekla je Pajkanović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × = ten