Brčko: Osam porodica povratnika i raseljenih osoba dobilo ključeve novih stanova

  Ključevi su danas na svečanoj ceremoniji uručeni porodicama Đonlić, Kalesić, Nurkić, Ganić, Rokvić, Moćević, Murguz i Kurčela.

  Foto: Kabinet gradonačelnika BDBiH

  Novinar: Dževad Turčalo

  Osam porodica povratnika i raseljenih osoba u Brčkom danas je trajno riješilo stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini.

  Ovo je prva zgrada izgrađena u okviru spomenutog programa u kojoj su svi stanovi opremljeni osnovnim namještajem i kućanskim aparatima iz IPA (Instrument pretpristupne pomoći) sredstava Evropske unije, a u ovoj lokalnoj zajednici gradi se još jedna zgrada s osam stanova te 18 kuća za povratak i lokalnu integraciju stanovništva, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

  Ključevi su danas na svečanoj ceremoniji uručeni porodicama Đonlić, Kalesić, Nurkić, Ganić, Rokvić, Moćević, Murguz i Kurčela.

  Gradonačelnik BDBiH Siniša Milić ovom prilikom je zahvalio nadležnom državnom ministarstvu i svim donatorima na pomoći.

  „Ovo je jedan veliki događaj jer smo po prvi put po principu socijalnog stanovanja uredili pitanje stambenog zbrinjavanja za ugrožene porodice. Ostaje nam da nastavimo realizaciju projekta zatvaranja kolektivnih centara u Brčkom. Imali smo određenih problema, ali i razumijevanje od strane Razvojne banke Vijeća Evrope i nadležnog ministarstva kako bismo dobili vrijeme da projektom budu obuhvaćeni svi na koje se on odnosi“, dodao je on.

  Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac iskazala je zadovoljstvo i sreću koju dijeli s korisnicima novih stanova.

  „Jako smo zadovoljni napretkom u realizaciji ovog programa. Zgrada je specifična jer su u nju uložena dodatna sredstva radi stvaranja još boljih uslova korisnicima koji su zaista u teškom socijalnom stanju. To su višečlane porodice i jedna samohrana majka sa šestoro djece. Dodatna sredstva osigurana su pomoću Igmanske inicijative i ona su omogućila da stanovi budu opremljeni bijelom tehnikom, što do sada nije bilo slučaj. Cilj države je da pomogne da svi koji su u stanju potrebe a to su interno raseljena lica i izbjeglice trajno riješe stambeno pitanje“, dodala je ona.

  Fahrudin Kalesić, korisnik koji je danas dobio ključeve novog stana, zahvalio je svima koji su pomogli da on i njegova porodica nakon 26 godina podstanarskog života dobiju svoj krov nad glavom.

  Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u BiH, do kraja 2021. godine bit će osigurane ukupno 3.202 stambene jedinice za ugrožene izbjeglice, raseljene i povratnike.

  Do sada su završene 873 stambene jedinice. Za finansiranje stambenih projekata i podršku provođenju Programa donatori RSP-a do sada su izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH.

  Evropska unija najveći je donator s učešćem od 234 miliona eura, zatim Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko drugih zemalja.

  Snažnu podršku Programu daju i Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), čiji se predstavnik Mario Pavlović na današnjoj ceremoniji obratio prisutnima, OSCE (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) i Razvojna banka Vijeća Evrope.

  Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju ovog projekta imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekta povjerila je Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Vlade BDBiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = nine