Brčko: Okrugli sto na temu „Omladina i strukovne djelatnosti“

  Organizator ovog okruglog stola je Udruženje računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikt BiH, pod pokroviteljstvom i uz podršku Vlade BD BiH i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

  Fotoreporter: Azra Bijedić / Otisak.ba

  Novinarka: Azra Bijedić

  Danas su učenici Ekonomske škole Brčko i studenti Ekonomskog fakulteta Brčko imali priliku da prisustvuju okruglom stolu na temu „Omladina i strukovne djelatnosti“ u prostorijama Ekonomskog fakulteta.

  Organizator ovog okruglog stola je Udruženje računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikt BiH, pod pokroviteljstvom i uz podršku Vlade BD BiH i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

  „U principu, sam sektor obrazovanja je izuzetno bitan za tržište rada. Nama je izuzetno bitno da učenici koji završavaju osnovne i srednje škole, kao i studenti fakulteta na pravi način usmjeravaju, kako bi znali u kojem će pravcu ići kako bi zadovoljili potrebe tržišta rada i upravo zbog toga i organizujemo ovakve programe. Suština jeste da nakon završenog školovanja omladina u što kraćem roku pronađe posao, a poslodavci da zaposle stručan i kvalifikovan kadar“, kazao je u izjavi za medije Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje BD.

  Nestručan radni kadar

  Predsjednik brčanske Privredne komore Jelenko Ilić navodi kako su svjesni problema viška neadekvatne radne snage, te da još uvijek traže rješenja.

  „U posljednjih nekoliko godina imali smo više sastanaka na temu potrebe privrede u odnosu na obrazovanje, međutim danas smo više nego ikad suočeni sa problemom nedostatka kvalitetne i kvalifikovane radne snage, te imamo višak nepotrebne radne snage. Kada se tome doda još i odlazak kvalitetne radne snage u inostranstvo, shvatit ćemo da se nešto mora mijenjati, ako već nije kasno za to“, izjavio je Ilić.

  Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko je zadovoljan kadrom kojeg iznosi ovaj fakultet:

  „Kao dekan ovog fakulteta drago mi je što mogu reći da naših studenata nema u Zavodu za zapošljavanje BD. Po završetku fakulteta, mnogi od naših studenata već imaju svoj prvi radni angažman, a pored toga mi smo svjedoci da savremeni poslovni ambijent iziskuje nove poslove i nove profile.“

  Što se tiče studentskog pogleda na cijelu situaciju, Edin Tursunović, student prve godine Ekonomskog fakulteta u Brčkom izjavljuje:

  „Kako bismo izborili svoje mjesto na tržištu rada trebamo da se borimo i da budemo veoma usmjereni. Stepen obrazovanja veoma utječe na kvalitet tržišta, pogotovo obrazovanje na državnim fakultetima.“

  Učesnici Okruglog stola se nadaju da će izvedeni zaključci donijeti pozitivne promjene na tržištu rada u Brčko distriktu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + three =