Brčko: Održana 47. redovna sjednica Skupštine

Sa 21-im amandmanom Skupština je usvojila Zakon o planiranju, projektovanju i razvoju.

Foto: Skupština BDBiH

Novinar: Adis Mujdanović

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je jutros da je jučer održala 47. redovnu sjednicu.

Razmatranju više od 20 tačaka dnevnog reda novog redovnog zasjedanja prethodilo je donošenje Zaključka u vezi s Informacijom o postupku licitacije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu BDBiH, koja je razmatrana na prethodnoj sjednici.

Skupština je naložila gradonačelniku BDBiH poništenje javnog konkursa za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Zaključkom su obavezani Kancelarija za upravljanje javnom imovinom i svi nadležni odjeli Vlade da u roku od 45 dana pripreme izmjene svih zakonskih i podzakonskih akata kojima se uređuju Registar poljoprivrednih zemljišta, prijave na Zavod za zapošljavanje, pravna regulativa statusa osoba koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i propise kojima se regulira davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta.

„Prepoznali smo da veći broj pravnih lica koja su materijalno snažnija mogu zauzeti sve zemljište u vlasništvu Distrikta, a naš cilj je da se na pravedan i ravnomjeran način zemljište dodijeli svima“, rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

Zastupnici su po hitnom postupku usvojili izmjene i dopune seta zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BDBiH.

U prvom čitanju je usvojen Nacrt zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u organima uprave.

Foto: Skupština BDBiH

Formiranje zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj

Sa 21-im amandmanom Skupština je usvojila Zakon o planiranju, projektovanju i razvoju. Kadrić je kazao da će usvajanje ovog zakona i formiranje zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj omogućiti kvalitetniju, bržu i stručniju pripremu prostorno-planske dokumentacije za javne i infrastrukturne projekte.

„Očekujem da će formiranje zavoda ubrzati realizaciju kapitalnog budžeta u okviru svih odjeljenja Vlade“, rekao je on, dodajući da je zavod institucija koja je neophodna ovoj lokalnoj zajednici i koju imaju svi razvijeniji gradovi.

„Zavod će biti jedino i isključivo u funkciji pomoći Vladi u bržem planiranju i stručnijem pripremanju projekata koji se realizuju u Distriktu i uvjeren sam da će donošenje zakona i formiranje zavoda dugoročno biti veliki benefit za ovu zajednicu“, poručio je Kadrić.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izrazio je uvjerenje da će s početkom rada ova institucija dati značajan doprinos razvoju BDBiH i istakao da će sve što zavod bude radio biti zasnovano na odlukama Skupštine i Vlade.

Skupština je donijela Odluku o izmjeni Odluke o proceduri izrade propisa koji se predlažu u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine i Odluku o utvrđivanju obaveza organa javne uprave, institucija, javnih preduzeća, ustanova i fondova u pogledu usklađivanja propisa. Doneseno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa.

Zastupnici su usvojili Izvještaj o radu Javnog preduzeća „Radio Brčko“ i dali saglasnost na Završni račun ovog preduzeća za 2018. godinu, kao i saglasnost na Odluku o rasporedu viška prihoda nad rashodima Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ za prošlu godinu.

Rasprava o Informaciji o stanju privrede s osvrtom na učinke podsticaja koji se isplaćuju privrednim subjektima, koja je bila i posljednja tačka dnevnog reda 47. redovne sjednice, bit će obavljena na sjednici Skupštine koja će se održati 15. maja, navedeno je u saopćenju.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

54 + = sixty two