Brčko: Održan sastanak komisija za borbu protiv korupcije Skupštine i Vlade

Cilj sastanka bio je razmjena informacija o aktivnostima na realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za njenu implementaciju u periodu 2018-2019. godine i stvaranju uslova za primjenu antikoruptivnih zakona, saopćeno je iz Skupštine.

Foto: Ustupljeno Otisku

Novinar: Adis Mujdanović

U organizaciji Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH), uz podršku Misije OSCE-a (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) u BiH, danas je u Skupštini održan zajednički sastanak s Komisijom za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Vlade Distrikta.

Cilj sastanka bio je razmjena informacija o aktivnostima na realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za njenu implementaciju u periodu 2018-2019. godine i stvaranju uslova za primjenu antikoruptivnih zakona, saopćeno je iz Skupštine.

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine i predsjedavajući skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije, podsjetio je da je donesen set antikoruptivnih zakona čija će primjena početi nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu.

„Mi smo se obavezali da ćemo obezbijediti sredstva za formiranje posebne kancelarije koja će pratiti borbu protiv korupcije“, rekao je predsjednik Kadrić i istakao značaj zakonskog rješenja, prema kome će ta kancelarija davati mišljenja o zakonima u proceduri usvajanja kako bi se onemogućila pojava koruptivnih radnji u njihovoj primjeni.

„Mi smo skupa s Vladinim tijelom izvršili analizu svih ovih zakona i zaključili da je potrebno izmijeniti Zakon o sukobu interesa s ciljem njegove potpune primjene, kao i da je potrebno dodatno analizirati Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju radi njihove kvalitetnije zaštite. Tu mislimo i na materijalnu zaštitu u slučaju da lice koje prijavi koruptivno djelo zbog toga bude otpušteno s posla“, rekao je Kadrić.

Merima Mujkić iz Pravosudne komisije, koja je sjednici prisustvovala u svojstvu zamjenskog člana Komisije za prevenciju i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, istakla je da su nakon usvajanja Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije imenovane kontakt tačke u institucijama i odjelima koje će informirati Komisiju o preduzetim aktivnostima.

Nakon što su imenovane kontakt tačke, osigurana je i edukacija za izradu planova borbe protiv korupcije, kao i za izradu planova integriteta.

„S Misijom OSCE-a sproveli smo i edukaciju o korištenju informacionog sistema koji će se koristiti u izvještavanju Komisije“, rekla je Mujkić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 1 = six