Brčko: Obilježen Dan sjećanja – „Karanfil za odbojkaške velikane“

  Položeni su karanfili na odbojkaškom igralištu DTV Partizan, pravoslavnim grobljima u Srpskoj Varoši i Farmi, Katoličkom groblju na Klancu i Mezarju na Merajama.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Jučer su nekadašnji brčanski odbojkaši Muškog odbojkaškog kluba „Jedinstvo“ Brčko na igralištu DTV Partizan u ovom gradu, u znak sjećanja na preminule odbojkaše, obilježili Dan sjećanja – „Karanfil za odbojkaške velikane”.

  Položeni su karanfili na igralištu DTV Partizan, pravoslavnim grobljima u Srpskoj Varoši i Farmi, Katoličkom groblju na Klancu i Mezarju na Merajama.

  Mehmedalija Žilić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Dan sjećanja postaje tradicija

  „Prije svega, moramo da odamo počast našim umrlim prethodnicima, od kojih smo mi učili, uz koje smo stasali i koji su nama bili prethodnica, ne samo u sportu, nego i u životu“, kazao je Mehmedalija Žilić, član Inicijativnog odbora manifestacije.

  Ovo je treći po redu Dan sjećanja, pa može se reći da polako postaje tradicija, a Žilić smatra da je to najmanje što mogu učiniti za preminule odbojkaše.

  Spomen-ploča za preminule odbojkaše

  „Jedinstvo“ je jedini odbojkaški klub na prostoru bivše Jugoslavije koji na ovaj način pokazuje poštovanje prema nekadašnjim velikanima.

  Osim Dana sjećanja, članovi Inicijativnog odbora imaju i dan kada se sastanu i druže, a ove godine to će biti 13. juli, te će tog datuma postaviti spomen-ploču na igralištu DTV Partizan, koja će biti prvi spomenik ove vrste u Evropi.

  Odaje se počast za ukupno 49 odbojkaša, te za one sahranjene u Brčkom odlaze i na groblja/mezarje.

  „Nismo u mogućnosti da obiđemo sve grobove onih odbojkaša koji su sahranjeni izvan Brčko distrikta, jer bi to bilo poprilično naporno i iziskivalo mnogo vremena, te mislim da bismo izgubili kontinuitet u našim akcijama, pa smo odlučili da na ovom odbojkaškom terenu, gdje je 1. aprila 1946. godine započela odbojkaška aktivnost u Brčkom, a to će biti i na ploči koja će biti postavljena“, rekao je Žilić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = 4